Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Στην Ουάσινγκτον, σε ένα εκκεντρικό κτίριο που τραβάει τα βλέμματα εδράζεται το μουσείο Κατασκοπείας το οποίο συνδέει και παρουσιάζει με περίτεχνο τρόπο ιστορικές πηγές, αντικείμενα κατασκόπων, διάσημους κατασκόπους από ταινίες και προσωπικά τεστ κατασκοπείας για την ψυχαγωγία του ίδιου του επισκέπτη.
Η έκταση του είναι πολύ μεγάλη με 13.006 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του 21 μέτρα. Κρύβει μέσα του διάφορους τρόπους περιγραφής της κατασκοπικής δραστηριότητας των ανθρώπων, η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτή του μουσείου γίνεται με οξύμωρο τρόπο «σε κοινή θέα» και τονίζει πως το εντυπωσιακό είναι ότι «μπορεί να γίνεται μπροστά στα μάτια σου και να μη το αντιλαμβάνεσαι, γι’ αυτό δεν είναι όλα εκ πρώτης όψεως όπως φαίνονται».
Το μουσείο φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις αλλά και αντικείμενα πραγματικών και τηλεοπτικών κατασκόπων όπως τα ματωμένα ρούχα που φορούσε η σύζυγος του Φέλιξ Λέιτερ όταν δολοφονήθηκε στην ταινία “License to Kill” το 1989 ή μία αληθινή ταμπακιέρα που ο Χίτλερ δώρισε στον αρχηγό των καταδρομέων των SS, Ότο Σκόρτσεν που απελευθέρωσε τον Μουσολίνι από την ιταλική φυλακή το 1943. Εντυπωσιακή η ιστορική αναδρομή που επεξηγεί την ύπαρξη της κατασκοπίας στην αρχαία Ελλάδα και την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τη Βρετανική αυτοκρατορία, την Αμερικανική επανάσταση, τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά και τη σημερινή κατασκοπευτική δραστηριότητα. Ακόμα, εξετάζει και τον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην κατασκοπεία και αποκαλύπτει ονόματα διαφόρων διάσημων κατασκόπων όπως ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο συγγραφέας Ντάνιελ Νταφόε.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η διαδραστικότητα του μουσείου που καθιστά τον ίδιο τον επισκέπτη «κατάσκοπο», δίνοντας του κωδικό όνομα κατά την είσοδο του στο μουσείο, κάνοντας του διάφορα ψυχομετρικά τεστ, δίνοντας του διάφορες συνθήκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατάσκοποι και στο τέλος δίνοντας του ένα προσωπικό προφίλ για το τι είδος κατασκόπου είναι ο ίδιος.
Φυσικά, δεν θα γινόταν να μην υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον «Πράκτορα 007» και τον Τζέιμς Μποντ αλλά και σε διάφορες άλλες ταινίες κατασκοπείας, παρουσιάζοντας και πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές.
Αν και το μουσείο ήταν το πρώτο στο είδος του, στη συνέχεια ακολούθησαν το Μουσείο Κατασκοπείας στο Τάμπερε της Φιλανδίας, αλλά και αυτό του Βερολίνου που εστιάζει περισσότερο στον Β’ Παγκόσμιο και στον Ψυχρό πόλεμο, παρουσιάζοντας κυρίως την οπτική της Γερμανίας. Τα μουσεία κατασκοπείας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις καθώς είναι πηγή ιστορικής πληροφόρησης αλλά και ψυχαγωγίας, γι’ αυτό το λόγο και προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών.

Info…

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 10πμ και το βασικό εισιτήριο στοιχίζει 25 δολάρια.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments