Κείμενο – φωτογραφίες: Σάκης Παπαδόπουλος

Μια επίσκεψη στα γραφείο του Οργανισμού Τουρισμού της Πορτογαλίας στη Λισαβώνα, δηλαδή στον ΕΟΤ Πορτογαλίας, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς γιατί η χώρα αυτή έκανε τόσο σημαντικά άλματα στον τουρισμό. Σύγχρονοι προσεγμένοι χώροι με μοντέρνα αισθητική, στελέχη με σύγχρονες νοοτροπίες, αντιλήψεις και τρόπο σκέψης.
Η όμορφη και ιδιαίτερη αυτή χώρα, που κάποτε ήταν πολύ χαμηλά στις τουριστικές της επιδόσεις, τώρα υποδέχεται 27 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο που συμβάλουν στο 14% του ΑΕΠ, ενώ στον τουρισμό απασχολείται το 10% του εργατικού δυναμικού.
Αν και την δεκαετία του ογδόντα ήταν σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια βελτιώνοντας θεαματικά τις δημόσιες υποδομές της. Σήμερα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα σε υποδομές, οργάνωση και καθημερινό πολιτισμό, που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες, πέρα από τους μισθούς που είναι ακόμη χαμηλά (630 ευρώ ο βασικός μισθός).
Όπως μας εξήγησε ο Miguel Moraes, υπεύθυνος μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού, «αυτό που καταφέραμε μέσα από την κρίση που περάσαμε ήταν να κάνουμε τα διπλάσια πράγματα με τα ίδια χρήματα. Αλλάξαμε τρόπο σκέψης και δράσης. Στραφήκαμε σχεδόν ολοκληρωτικά προς το ψηφιακό μάρκετινγκ ενώ κάνουμε συνέργειες με ιδιώτες ( αεροπορικές εταιρείες, τουριστικούς πράκτορες κλπ) δημιουργώντας κοινές καμπάνιες προβολής και προώθησης.
Στρατηγική μας είναι να στοχεύουμε σε πολλές αγορές για να μην εξαρτιόμαστε από λίγες. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία και ΗΠΑ είναι οι πρώτες έξι χώρες με τις περισσότερες αφίξεις. Πέρσι για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα μπήκε και η Κίνα καθώς φτάσαμε στις 350 χιλιάδες αφίξεις παρ΄όλο που έχουμε μόνο μια αεροπορική εταιρεία να συνδέει τέσσερις φορές την εβδομάδα την Πορτογαλία με την Κίνα. Ωστόσο η Emirates, η Qatar Airways και η Turkish Airlines φέρνουν πολλούς Κινέζους τουρίστες μέσω των δικών τους κόμβων.
Μετά από πολλές προσπάθειες γίναμε πολλοί δυνατοί στον συνεδριακό τουρισμό καθώς φτιάξαμε σύγχρονα συνεδριακά κέντρα, στον city break τουρισμό σε Λισαβώνα και Πόρτο, στο γκολφ που προσελκύει πολλούς Αμερικανούς και βορειοευρωπαίους, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται χαμός με το σερφ. Έχουμε χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να κάνουν σερφ στις παραλίες της Πορτογαλίας και τα νερά του Ατλαντικού. Γύρω από αυτό έχει αναπτυχθεί μια τεράστια βιομηχανία με σχολές σερφ, καταστήματα, ξενοδοχεία κλπ. Μάλιστα σκοπεύουμε να βάλουμε το σερφ στα σχολεία. Νέοι στόχοι μας είναι η ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού και του τουρισμού πολυτελείας».
Πέρσι στην Λισαβώνα και το Πόρτο έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων κατά της Airbnb καθώς δεν μπορούν να βρουν σπίτια να μείνουν ή αυτά που βρίσκουν είναι ακριβά. Όπως μας είπε ο κ. Moraes «η Πορτογαλία είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές της Airbnb. Τα δωμάτια που νοικιάζονται με αυτό τον τρόπο είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βρει μια ισορροπία».
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το αεροδρόμιο της Λισαβώνας που βρίσκεται μέσα στην πόλη. Έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες του αλλά εδώ και 15 χρόνια οι πολιτικοί δεν συμφωνούν που θα κατασκευαστεί το καινούργιο. Η τελευταία επιλογή τοποθεσίας στην άλλη πλευρά του Τάγου ποταμού έχει περιβαλλοντικά θέματα, ωστόσο όσο αργούν οι πολιτικοί να αποφασίσουν τόσο χειρότερη θα είναι η επιλογή καθώς θα γίνει κάτω από μεγάλη πίεση.
Φεύγοντας από τα γραφεία του Οργανισμού δεν μπορείς να μην προσέξεις το χάσταγκ που υπάρχει έξω από την κεντρική είσοδο. Γράφει #cant skip Portugal (δεν μπορείς να προσπεράσεις την Πορτογαλία). Αυτό είναι το σημαντικότερο έργο του Οργανισμού καθώς έκανε τους τουρίστες να μην προσπερνούν τουριστικά την Πορτογαλία όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Info…
Τα γραφεία του Οργανισμού Τουρισμού της Πορτογαλίας τα επισκεφθήκαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos travel που ασχολείται με τον συγκεκριμένο προορισμό. Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με την Πορτογαλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments