Μια μετά την άλλη οι χώρες σε όλο τον πλανήτη κάνουν πιο αυστηρούς τους περιορισμούς για την είσοδο ξένων πολιτών στη χώρα τους. ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι από τις 26 Ιανουαρίου όσοι φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό Covid τεστ τριών ημερών, ενώ θα πρέπει να μένουν και σε εφταήμερη καραντίνα. Κάτι παρόμοιο θα κάνουν η Αγγλία και η Σκωτία ενώ ισχύει είδη σε δεκάδες χώρες του κόσμου ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Το PCR τεστ Covid δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα. Συνοδεύεται από υποχρεωτική καραντίνα έως 14 μέρες. Μάλιστα κάποιες χώρες έχουν αυστηροποιήσει πολύ τη διαδικασία της καραντίνας με βραχιολάκι παρακολούθησης για να μην την σπάσει κάποιος, αλλά και υποχρεωτικά νέα τεστ στην 7η και στην 14η μέρα ως προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας.
Αυτονόητο είναι πως πλέον ταξιδεύουν μόνο όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν.
Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση σε όλο τον κόσμο για το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός είδους υγειονομικού διαβατηρίου, που όσοι το έχουν δεν θα υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς. Θα μπορούν δηλαδή να ταξιδεύουν χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τεστ ή να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όταν φτάνουν στον προορισμό τους. Προϋπόθεση για την απόκτηση αυτού του υγειονομικού διαβατηρίου είναι ο εμβολιασμός και να το αποδεχτούν αν όχι όλες οι περισσότερες χώρες.
Το θέμα θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα (στις 21 Ιανουαρίου) στο συμβούλιο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τη χθεσινή πρόταση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, για την θεσμοθέτηση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».
Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη απασχολεί σήμερα Ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα ως χώρα που εξαρτάτε από τον τουρισμό και δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει αυτή την εξέλιξη ώστε να ανακτήσει σε ένα επίπεδο την τουριστική της δραστηριότητα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments