Φωτογραφία: Omorfa Taxidia
Το Κιζ Κιουλεσί ή Πύργος της Κόρης, ή Πύργος του Λεάνδρου, μια εμβληματική κατασκευή στα Στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξε ξανά τις πύλες του, μετά τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης που ξεκίνησαν το 2021, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας. Θα λειτουργεί πλέον ως μνημείο-μουσείο.
Ο Πύργος της Κόρης κατασκευάστηκε πάνω σε μια βραχονησίδα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Α΄ τον Κομνηνό (1143-1180) για να εμποδίζει, με αλυσίδα που έφτανε μέχρι τον απέναντι πύργο των Μαγγάνων στην ακτή του Γαλατά, την είσοδο στον Κεράτιο κόλπο.
Ο Πύργος της Κόρης συνοδεύεται από αρκετούς μύθους που έχουν ενισχύσει τη φήμη του. Ο πρώτος αφηγείται την ιστορία ενός βασιλιά και της πριγκίπισσας κόρης του. Αφότου ένας μάντης προέβλεψε ότι η πριγκίπισσα θα πέθαινε από δάγκωμα φιδιού, ο βασιλιάς έχτισε τον Πύργο της Κόρης στα βράχια απέναντι από το Σαλαζάκ (Salacak) για να την προστατέψει. Ωστόσο, η πριγκίπισσα δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη μοίρα της, και τελικά τη δάγκωσε ένα φίδι που είχε τρυπώσει στο κάστρο μέσα σε ένα καλάθι με φρούτα.
Σύμφωνα με έναν άλλον μύθο, ο Λέανδρος ερωτεύτηκε την Ηρώ, μια ιέρεια της Αφροδίτης που ζούσε στον πύργο, και κολυμπούσε κάθε βράδυ για να την δει, ακολουθώντας το φως από μια λάμπα του πύργου. Μια νύχτα, όμως, το φως της λάμπας έσβησε λόγω καταιγίδας. Ο Λέανδρος αποπροσανατολίστηκε και πνίγηκε στον Βόσπορο. Συντετριμμένη από τη λύπη και την απώλεια, η Ηρώ αυτοκτόνησε.
ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι πριν από τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης.