Καθώς το δρομικό κίνημα αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας, οι φίλοι των δρόμων αντοχής και του δυναμικού βαδίσματος, αναζητούν νέους αγώνες για να λάβουν μέρος, καθώς για αυτούς ο συναγωνισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στην αθλητική τους δραστηριότητα.
Μια καλή πρόταση μας έρχεται από τη γειτονική Τουρκία και πιο συγκεκριμένα από το Τσανάκαλε (Καλλίπολη) στην Ανατολική Θράκη.
Εκεί δυο νέοι άνθρωποι, με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους, οργανώνουν με την υποστήριξη σημαντικών χορηγών και των τοπικών αρχών, μαραθώνιο δρόμο. Φέτος γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και φιλοδοξούν να προσελκύσουν εφτά χιλιάδες δρομείς από την Τουρκία και το εξωτερικό.
Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει εκτός από τον Μαραθώνιο, και ημιμαραθώνιο, καθώς επίσης 10 χιλιάδες μέτρα και 5 χιλιάδες μέτρα.
Οι διοργανωτές ήρθαν πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη και έκαναν την παρουσίαση του Μαραθωνίου της Καλλίπολης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση παραβρεθήκαν εκπρόσωποι της αντιπεριφέρειας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου καθώς επίσης και ο Τούρκος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.
Όπως είπαν, “ο μαραθώνιος διεξάγεται στην χερσόνησο της Καλλίπολης εκεί που πριν από 101 χρόνια έγινε η ομώνυμη μεγάλη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Είναι ένας μαραθώνιος για την ειρήνη, σε μια περιοχή που κάποτε οι λαοί πολέμησαν σκληρά μεταξύ τους”.
Η περιοχή διαθέτει όλες τις απαραίτητες ξενοδοχειακές υποδομές για να φιλοξενήσει πάνω από εφτά χιλιάδες επισκέπτες, ενώ υπάρχουν πολλά αξιοθέατα για να δει ο επισκέπτης συνδυάζοντας αγώνα και τουρισμό. Μερικά από αυτά είναι η Τροία και η αρχαία ελληνική πόλη Άσσος που κάποια χρόνια δίδαξε ο Αριστοτέλης.
Όπως είπαν οι διοργανωτές “φιλοδοξούν να κάνουν τον μαραθώνιο τους τον μεγαλύτερο θεματικό μαραθώνιο του κόσμου. Τι εννοούν με τον όρο θεματικό; Η διαδρομή όπως αναφέραμε διατρέχει την χερσόνησο της Καλλίπολης που είναι εθνικός δρυμός. Τρέχοντας λοιπόν οι δρομείς σε ένα πανέμορφο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον, συναντούν στην διαδρομή τα μνημεία που φτιάχτηκαν για να τιμήσουν τους πεσόντες και των δυο πλευρών στην φονική μάχη τη Καλλίπολης. “Είναι σαν να τρέχεις μέσα σε ένα θεματικό ιστορικό πάρκο” ισχυρίζονται οι διοργανωτές.
Οι διοργανωτές καλούν τους Έλληνες δρομείς να πάνε να τρέξουν στον μαραθώνιο της Καλλίπολης ενώ φιλοδοξούν να συνεργαστούν με αλλες αντίστοιχες ελληνικές διοργανώσεις προκειμένου δρομείς από την Ελλάδα να πηγαίνουν στο Τσανάκαλε και δρομείς από την Τουρκία να έρχονται να τρέξουν στην Ελλάδα.
Τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη στο Τσανάκαλε τη διανύεις με αυτοκίνητο περίπου σε έξι ώρες. Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα είναι περίπου 20 ευρώ, εκτός από τα πέντε χιλιόμετρα που είναι δωρεάν. Για δυο μέρες πριν την ημέρα του αγώνα θα διοργανωθεί στο κέντρο της πόλης εμπορική έκθεση με θέμα τον μαραθώνιο καθώς επίσης παράλληλες πολιτιστικές εκδήλωσες.
Είναι μια πλήρης διοργάνωση στην οποία συμμετέχει όλη η πόλη και περιμένουν δρομείς από πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments