Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη σε ότι αφορά στη θέσπιση υγειονομικού διαβατηρίου πανευρωπαϊκής εμβέλειας, δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο του να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, δηλαδή αρνητικό PCR Τεστ και υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε εκτενώς το θέμα.
Από τη μια μεριά βρίσκονται οι χώρες όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας τους και βιάζονται να σώσουν την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμμαχο τους έχουν όλες τις ευρωπαϊκές επαγγελματικές ενώσεις του τουρισμού και των ταξιδιών που πιέζουν για την θέσπιση του υγειονομικού διαβατηρίου.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, συμφωνεί με την θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού αλλά προς το παρόν χωρίς προνόμια, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έχοντας στη χώρα του το μεγαλύτερο εντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει και άλλα μέτωπα.
Έτσι το πιο πιθανό είναι πως κάθε χώρα θα προχωρήσει μόνη της, όπως κάνει η Ελλάδα, η οποία μέχρι στιγμής έχει κλείσει συμφωνία με το Ισραήλ, τη Βρετανία και σύμφωνα με πληροφορίες και τη Σερβία να δέχεται εμβολιασμένους τουρίστες χωρίς περιορισμούς.
Αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί που για διάφορους λόγους δεν εμβολιάστηκαν δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. Θα ταξιδεύουν αλλά θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν και σήμερα δηλαδή PCR τεστ και καραντίνα.
Στο μεταξύ το Ισραήλ που έχει καταφέρει να εμβολιάσει με μια ή δυο δόσεις το 50% του πληθυσμού του, έδωσε είδη προνόμια στους εμβολιασμένους, όχι μόνο στην ελεύθερη μετακίνηση αλλά και την παρακολούθηση διαφόρων θεαμάτων όπως συναυλίες. Και καθώς η τουριστική αγορά πιστεύει πως η χώρα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη ανοσία, τα ξενοδοχεία δεν προλαβαίνουν να δέχονται κρατήσεις για το καλοκαίρι και μετά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments