Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τον «σκοτεινό τουρισμό» από την πλευρά των τουριστών, ένα ιδιαίτερο είδος που προσφέρει συναισθηματική φόρτιση αλλά και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Πολλά νεκροταφεία στον κόσμο, κυρίως στρατιωτικά στις περισσότερες περιπτώσεις, συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες που είναι ευαισθητοποιημένοι για τις ιστορίες πίσω από αυτά. Ένα «πρωτότυπο» όμως νεκροταφείο που μετράει ήδη περισσότερα από 100 χρόνια ζωής είναι το «Cimetiere des chiens et autres animaux domestiques» ή όπως μεταφράζεται «Κοιμητήριο σκύλων και άλλων κατοικίδιων ζώων».
Κατασκευάστηκε το 1899 από τον δικηγόρο Ζορζ Αρμουά και τη δημοσιογράφο Μαργκερίτ Ντουράν, στα περίχωρα του Παρισίου, όταν βγήκε ο γαλλικός νόμος περί απαγόρευσης ταφής των κατοικίδιων ζώων οπουδήποτε και την αποφυγή του να πετιούνται τα νεκρά ζώα στα σκουπίδια. Έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές, καθώς πολλοί φιλόζωοι έσπευσαν να κηδεύσουν τα κατοικίδια ζωάκια τους εκεί, κατάσταση που μέχρι και σήμερα συνεχίζεται, ώστε να μπορούν να τα επισκέπτονται και μετά θάνατον καθώς για τους περισσότερους είναι μέλη της οικογένειας τους.
Όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα ζώα που είναι θαμμένα εκεί είναι γάτες και σκύλοι, όμως υπάρχει θαμμένο και ένα λιοντάρι, ψάρια, πτηνά, χάμστερ, κουνέλια, ένα άλογο αγώνων και μία μαϊμού! Μερικά μνήματα είναι λιτά και άλλα είναι πολύ προσεγμένα και έχουν πάνω τους χαραγμένη τη μορφή του εκάστοτε κατοικιδίου. Επίσης, πολλά διάσημα ζωάκια βρίσκονται εκεί όπως ο Rin Tin Tin, ο γερμανικός ποιμενικός που πρωταγωνίστησε σε εικοσιεπτά ταινίες στο Χόλυγουντ και λατρεύτηκε τόσο πολύ από το κοινό που η κηδεία του έγινε με μεγάλες διαστάσεις και ανθρώπινες τιμές.
Επίσης, εκεί είναι ο τάφος και ενός σκύλου του Αγίου Βερνάρδου, ήρωα, που είχε σώσει σαράντα ανθρώπους στις Άλπεις.
Σήμερα, το κοιμητήριο θεωρείται χώρος ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι το πιο διάσημο νεκροταφείο ζώων στον κόσμο και φιλόζωοι επισκέπτες συρρέουν να το επισκεφθούν λόγω της μοναδικότητας του.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments