Την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την θεσμοθέτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Δηλαδή ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που θα έχουν όσοι εμβολιαστούν και με το οποίο θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και επί της ουσίας εμποδίζουν την μετακίνηση.
Θυμίζουμε πως στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, οι αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τον συντονισμό των χωρών της Ένωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.
«Η ΕΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην όγδοη συνάντηση της Επιτροπής Κρίσεων Παγκόσμιου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τάσσεται η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ. «Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση», και αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό», τόνισε η Αυστριακή Υπουργός.
Στην ερώτηση εάν το πιστοποιητικό θα δημιουργούσε μια «προνομιακή τάξη», δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν επαρκούν προς το παρόν για όλους τους Αυστριακούς, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι «υποστηρίζουμε πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός» και ότι «όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιάζεται».
Στη Γερμανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προχώρησε περισσότερο καθώς δήλωσε «Όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους», χαρακτηρίζοντας «προσχηματικές» τις αιτιάσεις όσων απορρίπτουν τη σχετική πρόταση.
Αντίθετα η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι «το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments