Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Στην Ολλανδική πόλη Enschede υπάρχει μία εκκλησία, η οποία εκτός από πιστούς προσελκύει πολλούς τουρίστες αλλά και πολλούς λάτρεις των Lego λόγω της μοναδικότητάς της. Είναι δημιούργημα των Michiel de Wit και Filip Jonker οι οποίοι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία εκκλησία σίγουρα πολύ διαφορετική από τις άλλες.
Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν τεράστια Lego τουβλάκια διαφόρων χρωμάτων, τα οποία είναι κυψελωτά τοποθετημένα με σκοπό να περνά ανάμεσά τους το φως του ήλιου. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο με τα βιτρώ παράθυρα των καθολικών εκκλησιών όσον αφορά τους χρωματισμούς του φωτός, κάτι που είναι κύριο χαρακτηριστικό των καθολικών εκκλησιών.
Είναι αναμφισβήτητα ένα πρωτοποριακό κτίσμα, εντελώς αντισυμβατικό που όμως οι πιστοί της περιοχής είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτό καθώς προσελκύει πολλούς επισκέπτες, αλλά ακόμα οι κάτοικοι αναφέρουν πως τα παιδιά «πηγαίνουν με μεγαλύτερη χαρά στην εκκλησία».
Η πόλη Enschede που βρίσκεται στην ανατολική Ολλανδία( 138 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ) , ήταν ανέκαθεν διάσημη για την υφαντουργία της, όμως όπως φαίνεται τα Lego, τραβάνε πιο πολύ το ενδιαφέρον! Το βασικό ερώτημα είναι : Η εκκλησία μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του θρησκευτικού τουρισμού ή απλώς ως μία επίσκεψη σε ένα έκθεμα τέχνης;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments