Γράφει η Χριστίνα Γκιζάρη

Τα νέα μέτρα που υιοθετούν σταδιακά οι ευρωπαϊκές χώρες, φέρνουν για άλλη μια φορά την τουριστική βιομηχανία αντιμέτωπη με περιορισμούς. Χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν ήδη πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων επιβάλλοντας εθνικά lockdown.
Η δυσκολία στην πραγματοποίηση ταξιδιών προκαλούν πτώση στις μετοχές μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως η IAG, η easyJet και η Lufthansa. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που τα διεθνή ταξίδια έγιναν πάλι εφικτά με την εμφάνιση των εμβολίων. Παρόμοια πτώση εμφανίζεται και στις μετοχές ξενοδοχειακών ομίλων, όπως ο όμιλος Accor και InterContinental Hotels.
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά σηματοδοτούν μια περίοδο εορτής και ταξιδιών, όπου οι άνθρωποι προγραμματίζουν το εορταστικό ταξίδι τους προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις και να γιορτάσουν με την οικογένεια και τους φίλους.
Η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στον ταξιδιωτικό κλάδο με την κάθε χώρα να παρουσιάζει τα δικά της μέτρα για την αποφυγή της αύξησης των κρουσμάτων δημιουργούν άγχος και σύγχυση στους ταξιδιώτες και αλλάζουν τα σχέδια τους και τις κρατήσεις για τα Χριστούγεννα. Οι αεροπορικές έχουν μειώσει ελαφρώς τα δρομολόγια ενώ πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» οι αναζητήσεις για πτήσεις βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο. Η πληρότητα των δωματίων μειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, η Βιέννη και το Μόναχο ενώ μειώνονται και οι αναζητήσεις για ξενοδοχεία.
Ωστόσο, η αισιοδοξία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο δεν πρέπει να χαθεί ελπίζοντας πως η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments