Κείμενο: Γκιζάρη Χριστίνα

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγο της πανδημίας εντός της ΕΕ. Μένει τώρα να δούμε αν οι χώρες μέλη θα τα εφαρμόσουν καθώς οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Η νέα σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Όλοι οι ταξιδιώτες με έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό covid της ΕΕ θα πρέπει να απαλλάσσονται από τον έλεγχο και την καραντίνα/αυτοαπομόνωση. Το ψηφιακό πιστοποιητικό covid της ΕΕ είναι έγκυρο εάν ο ενδιαφερόμενος:

1. Έχει ολοκληρώσει την πλήρη σειρά πρωτογενών εμβολιασμών με εγκεκριμένο από την ΕΕ εμβόλιο COVID-19
2. Έλαβε αναμνηστική δόση εγκεκριμένου από την ΕΕ εμβολίου COVID-19
3. Έχει αναρρώσει από το COVID 19 και έχουν περάσει λιγότερες από 180 ημέρες από την ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος της εξέτασης
4. Έλαβαν αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής PCR περισσότερο από 72 ώρες πριν από την άφιξη ή αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής ταχείας αντιγονικής αντίδρασης όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από την άφιξη

Τα άτομα χωρίς έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση πριν ή το αργότερο 24 ώρες μετά την άφιξη.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι ασθενείς που ταξιδεύουν για επιτακτικούς ιατρικούς λόγους, οι ναυτικοί και τα άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και ταξιδεύουν συχνά θα πρέπει να εξαιρούνται από την απαίτηση αυτή.

Έντυπο εντοπισμού επιβατών(Passenger Locator Form)…

Οι ταξιδιώτες μπορούν να κληθούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο εντοπισμού επιβατών κατά την άφιξή τους χρησιμοποιώντας συλλογικά μέσα μεταφοράς
Παιδιά
• Κάτω των 12 ετών: δεν απαιτείται η κατοχή
• 12-18 ετών: ισχύουν τα ίδια με τους ενήλικες
Χαρτογράφηση των περιοχών κινδύνου και των σχετικών μέτρων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δημοσιεύει εβδομαδιαίως έναν κοινό χρωματικά κωδικοποιημένο χάρτη των περιοχών κινδύνου για να υποστηρίζει τις αποφάσεις των χωρών της ΕΕ. Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που παρέχονται από τα κράτη μέλη.

Σκούρες κόκκινες περιοχές…
Θα πρέπει να αποθαρρύνονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές ενώ θα υπάρξουν πιθανά πρόσθετα μέτρα για μη εμβολιασμένους ή ταξιδιώτες που δεν έχουν αναρρώσει με έλεγχο πριν από την άφιξη και καραντίνα/αυτοαπομόνωση κατά την άφιξη.
Τα παιδιά κάτω των 6 ετών θα πρέπει να εξαιρούνται από την καραντίνα ή τις εξετάσεις και τα παιδιά κάτω των 12 ετών, εφόσον διαθέτουν έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει να απαλλάσσονται από την καραντίνα.

Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης…
Ένα κράτος μέλος ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ενεργοποιήσει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης με βάση τις πληροφορίες από τις εκθέσεις του ECDC:
• εάν η επιδημιολογική κατάσταση σε μια περιοχή επιδεινωθεί ραγδαία
• ιδίως όταν ανιχνεύεται μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία ή ενδιαφέρον
Στο πλαίσιο του έκτακτου φρένου μπορούν να εισαχθούν μέτρα όπως δοκιμές και καραντίνα, μεταξύ άλλων για τους κατόχους ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ και τους βασικούς ταξιδιώτες. Εάν ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν πιθανά συντονισμένα μέτρα στο Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλες οι πληροφορίες και οι ενημερώσεις είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της ΕΕ reopen.europa.eu

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments