Κείμενο: Γκιζάρη Χριστίνα

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενισχύουν ακόμα περισσότερο την επιθυμία να βρίσκεσαι κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σου. Ωστόσο, οι περιορισμοί της πανδημίας τις τελευταίες δυο χρονιές έχουν αλλάξει τα δεδομένα, απομακρύνοντας τους ανθρώπους και αφήνοντας πολλούς από αυτούς μόνους.
Αυτό το πρόβλημα κατάφερε να αντιμετωπίσει ο Κρίστιαν Φάιν, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «KeinerBleibtAllein», που σημαίνει, «Κανείς δεν μένει μόνος». Ο ίδιος τόνισε πως δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να μας καταβάλλει ούτε να θεωρήσουμε την μοναξιά ως κάτι συνηθισμένο. Η πλατφόρμα του Κρίστιαν Φάιν λειτουργεί από το 2016 με το hashtag #KeinerBleibtAllein στο Twitter, το Facebook και το Instagram. Στόχος του είναι να δικτυώσει μοναχικούς ανθρώπους που αναζητούν παρέα για τις ημέρες των εορτών, αλλά και όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καινούργια άτομα.
Η μοναξιά αποτελεί τρομακτικό φόβο, για άτομα όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων και ο ίδιος μοιράζεται την δική του εμπειρία σχετικά με τις μοναχικές γιορτές που πέρασε το 2016. Αυτή ήταν η αφορμή για να μοιραστεί τις σκέψεις του στο hashtag #keinerbleibtallein. Τα μηνύματα που έλαβε, τον έκαναν να καταλάβει πως γύρω του υπάρχουν πολλοί που έχουν τις ίδιες ανάγκες και πως η μοναξιά πρέπει να νικηθεί. Το 2018 η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία δημιούργησε μία καμπάνια «κατά της μοναξιάς» και έναν χρόνο αργότερα οι αριθμοί απογειώθηκαν: το 2019 συνολικά 63.000 χρήστες αντάλλαξαν 80.000 μηνύματα, ενώ 6.000 ήταν εκείνοι που τελικά βρήκαν παρέα για τις ημέρες των Χριστουγέννων
H πανδημία έχει αλλάξει και την σύνθεση της «παρέας». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας (DZA) τον Απρίλιο του 2021 ο κίνδυνος της κοινωνικής απομόνωσης έχει αυξηθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, γένους ή μορφωτικού επιπέδου.
Επομένως, ο Κρίστιαν Φάιν προσκαλεί όσους νιώθουν μόνοι τους αυτή την περίοδο, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με χαμόγελα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments