Μετά τη Δανία, τη Σουηδία κι την Ισλανδία, τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν θετικές στο ενδεχόμενο να καθιερώσουν το λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα δώσει στους κατόχους του μεγαλύτερη ελευθέρια κινήσεων ιδιαίτερα στα ταξίδια. Πρόκειται για την Τσεχία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.
Το σκεπτικό είναι πως όσοι έχουν αυτό το υγειονομικό διαβατήριο, θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ισχύουν σήμερα (τεστ 72 ωρών, πολυήμερη καραντίνα στη χώρα άφιξης, κλπ) ενώ όσοι δεν το έχουν, θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν αλλά θα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα.
Επίσης ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τους συνεργάτες του να διερευνήσουν το ενδεχόμενο καθιέρωσης υγειονομικού διαβατηρίου και να του υποβάλουν τη σχετική πρόταση.
Στο μεταξύ η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία, ανακοίνωσαν διευκολύνσεις σε όσους επισκέπτονται τη χώρα τους και έχουν κάνει το εμβόλιο. Απαλλάσσονται από την υποχρεωτική καραντίνα και τα τεστ κορωνοϊού.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παραμένει επικριτικός στην θέσπιση του υγειονομικού διαβατηρίου “ διότι θα αυξήσει τις ανισότητες και εγείρει πολλά ερωτήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, οι Βρετανία ετοιμάζει υγειονομικό διαβατήριο για τους υπηκόους της με το οποίο θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα από το Μάιο χωρίς τα περιοριστικά μέτρα. Τα δημοσίευμα δεν διευκρινίζει αν υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, άλλα όλα δείχνουν πως το υγειονομικό διαβατήριο θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όποιον θα ήθελε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι και όχι μόνο από τη Βρετανία.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments