Η ιστορία της βαλίτσας και των αποσκευών, ξεκινά από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν. Εξελίχθηκε παράλληλα με την εξέλιξη των ταξιδιών και εκτοξεύτηκε με την εκτόξευση του τουρισμού.
Η πρώτη καταγραφή αποσκευής στην ιστορία αφορά στους Ρωμαίους στρατιώτες. Η τσάντα, η οποία ονομάζονταν Loculus, χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα προσωπικά αντικείμενα στις εκστρατείες τους. Συχνά, αυτές οι δερμάτινες τσάντες είχαν και λουριά.
Όταν το 19ο αιώνα εμφανίστηκαν τα ατμόπλοια, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν περισσότερο και μακρύτερα. Έτσι κατασκευάστηκαν βαλίτσες σαν δερμάτινα μπαούλα με σύνθετη εσωτερική διαρρύθμιση. Επί της ουσίας οι ταξιδιώτες κουβαλούσαν μαζί μέρος της ντουλάπας τους, καθώς τότε τα ταξίδια ήταν μεγάλης διάρκειας. Ήταν η εποχή που έλαμψε το άστρο του Louis Vuitton.
Όταν στον 20ο αιώνα τα ταξίδια σταμάτησαν να αφορούν πλέον μόνο τους προνομιούχους αλλά όλο και περισσότερους ανθρώπους, κυρίως λόγω της οργανωμένης μετανάστευσης, τα μπαούλα έδωσαν τη θέση τους στις βαλίτσες. Τότε ξεκίνησε η βιομηχανία των αποσκευών και η αλματώδης ανάπτυξη της. Με την εμφάνιση του μαζικού τουρισμού οι βαλίτσες έγιναν όλο και μικρότερες, ιδιαίτερα με την εξέλιξη των αεροπορικών ταξιδιών καθώς η μεταφορά τους έπρεπε να είναι όλο και πιο εύκολη.
Και ενώ οι βαλίτσες μετρούσαν ιστορία αιώνων, χρειάστηκε να φτάσουμε στο σωτήριο έτος 1972 ώστε ο Αμερικανός Bernard Sadow, να κατασκευάσει την πρώτη βαλίτσα με ροδάκια. Ήταν μια πραγματική επανάσταση. Δεν ήταν όμως εύκολο γι’ αυτόν να τις πουλήσει καθώς στα πολυκαταστήματα στη Νέα Υόρκη του έλεγαν συχνά πως οι άνδρες δεν δέχονταν να κρατούν βαλίτσες με ρόδες. Και αυτό γιατί η επικρατούσα άποψη στον ταξιδιωτικό κλάδο εκείνη την εποχή, ήταν ότι οι γυναίκες δεν ταξίδευαν μόνες και όταν ταξίδευαν, οι σύζυγοί ήταν αυτοί που κουβαλούσαν τις βαλίτσες.
Ωστόσο η επανάσταση στις τροχήλατες βαλίτσες ολοκληρώθηκε το 1987, όταν ο Robert Plath, ένας πιλότος της Northwest Airlines, κατασκεύασε στο σπίτι του την πτυσσόμενη λαβή. Έτσι οι βαλίτσες κυλούσαν όρθιες αντί να τις τραβάς από το μπροστινό μέρος. Οι βαλίτσες αυτές έγιναν ιδιαίτερά δημοφιλείς στις γυναίκες, που στο μεταξύ άρχισαν να ταξιδεύουν όλο και περισσότερο χωρίς τη συνοδεία ανδρών.
Στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν δεκάδες εταιρείες κατασκευής αποσκευών, η εξέλιξη των οποίων είναι πλέον εκρηκτική και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και των… αεροπορικών εταιρειών. Συνθετικά ανθεκτικά υλικά, ακόμη και αλουμίνιο, έδωσαν τη θέση τους στο δέρμα, έγιναν πιο ελαφριές και πρακτικές και αποτελούν μέρος της μόδας και του στυλ. Έγιναν οικονομικά πιο προσιτές ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις επώνυμες και εξωφρενικά ακριβές.
Στο μεταξύ τα τελευταία χρόνια προέκυψαν και οι έξυπνες βαλίτσες. Δεν χρειάζεται να τις κουβαλάς αλλά σε ακολουθούν μόνες τους καθώς διαθέτουν GPS , έξυπνο κλείδωμα και ρομποτική αυτόματη παρακολούθηση. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2017, οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ζητούν από τους επιβάτες να αφαιρούν τις μπαταρίες λιθίου που τροφοδοτούν τις έξυπνες βαλίτσες, για λόγους αεροπορικής ασφάλειας. Οπότε η εμπορική τους ανάπτυξη υποχώρησε.
Το προσεχές μέλλον φαντάζει ακόμη καλύτερο με βαλίτσες που δεν θα τις κουβαλάμε αλλά θα μας κουβαλάνε, θα μας θυμίζουν ανάλογα με το ταξίδι τι ρούχα πρέπει να πάρουμε μαζί μας, ίσως και να τα τοποθετούν οι ίδιες στο εσωτερικό τους…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments