Όπως γράψαμε σε άλλη ανάρτηση πριν μερικές μέρες, η Μάλτα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταργεί εν μέρει το Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό. Και αυτό γιατί από μεθαύριο Τετάρτη στη Μάλτα θα μπορούν να εισέλθουν μόνο οι εμβολιασμένοι. Όχι αυτοί που θα έχουν αρνητικό PCR τεστ, όχι αυτοί που θα έχουν πιστοποιητικό ανοσίας.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε τεράστια αναστάτωση καθώς υπάρχουν πολλοί που έχουν βγάλει αεροπορικά εισιτήρια και έχουν κλείσει ξενοδοχείο στη Μάλτα χωρίς να είναι εμβολιασμένοι. Τώρα αναζητούν τρόπο να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
Η απόφαση της Μάλτας δεν άρεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πείσει την τοπική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
Μιλώντας στον γαλλικό δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter, ο Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η υιοθέτηση του υγειονομικού πιστοποιητικού από την ΕΕ είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη. «Θα συζητήσουμε επομένως με την Μάλτα για να δεχθεί τα τεστ PCR», πρόσθεσε.
“Ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (…), είναι φυσιολογικό να ληφθούν μέτρα, ελέγχου και καραντίνας, αλλά όχι απαγόρευση ταξιδιών”, συνέχισε.
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον έκρινε χθες, Κυριακή, ότι η απόφαση της Μάλτας να μην δέχεται πλέον τα μοριακά τεστ “αντιβαίνει στους κανόνες” της ΕΕ.
Ωστόσο δεν είναι μόνο η Μάλτα που ανατέλλει το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό. Η Σλοβακία έκλεισε τα σύνορα της με την Πολωνία τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο και δεν αφήνει να εισέλθουν ούτε οι εμβολιασμένοι τους οποίους εξισώνει με τους ανεμβολίαστους. Επικαλείται την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην Πολωνία.
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φουντώνει την πανδημία, είναι σίγουρο πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν καθώς η συλλογική συνείδηση και δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάει περίπατο σε κάθε ευκαιρία…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments