Αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, το αλεύρι και τα αυγά αποτελούν κυρίαρχα υλικά, που υπάρχουν σε ποσότητες σε κάθε σπίτι. Τα αυγά για τις ημέρες του Πάσχα αφού θα βαφτούν σύμφωνα με την παράδοση, και το αλεύρι τόσο για τσουρέκια, κουλουράκια κτλ, αλλά και λόγω του φόβου του κορονοϊού σαν επιπλέον απόθεμα.
Στην Ισπανία όμως και την πόλη Ibi στο Αλικάντε, πραγματοποιείται ένα παράξενο και εντυπωσιακό φεστιβάλ που ονομάζεται Els Enfarinats και περιλαμβάνει έναν τρελό «πόλεμο» με ρίψεις τεραστίων ποσοτήτων από αυγά, αλεύρι αλλά και κροτίδων! Πρόκειται για μια πολύχρωμη και τρελή φιέστα που σχετίζεται με την Ημέρα των Αθώων και έχει ιστορία διακοσίων περίπου ετών.
Οι συμμετέχοντες γνωστοί και ως Els Enfarinats είναι ντυμένοι με ψεύτικες στρατιωτικές στολές και αποτελούν το σκηνικό ενός υποτιθέμενου πραξικοπήματος. Εν τω μεταξύ, η αντίπαλη ομάδα οι Casats i Fadrins, συνοδευόμενοι από μια μπάντα μουσικών, περιηγείται στην πόλη. Η συνάντηση αναπόφευκτη, όπου σύμφωνα με το έθιμο στο παιχνίδι μπαίνουν δήμαρχοι, πρόστιμα, φυλακές και πολλά άλλα. Και το «πάρτι» ξεκινά!
Είναι ένα από τα πολλά παράξενα φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο στην Ισπανία, τα οποία φανερώνουν την αέναη διάθεση αυτού του λαού για εκτός ορίων διασκέδαση και τρέλα αλλά και απέχθεια στον καθωσπρεπισμό. Στο μεταξύ πολλά από αυτά τα φεστιβάλ έχουν ξεπεράσει σε φήμη τα όρια της Ισπανίας και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments