Πως θα είναι τα ταξίδια του μέλλοντος; Οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν με τα υπάρχοντα μέσα τα οποία συνεχώς βελτιώνονται ή θα εμφανιστούν καινούργια που κάποτε ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;
Κατά καιρούς παρουσιαστήκαν πολλά σχέδια για νέα ευφάνταστα μέσα μαζικής μεταφοράς που παρέπεμπαν στο μακρινό μέλλον και υπόσχονταν ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο. Τα περισσότερα ξεχάστηκαν πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τα δελτία τύπου που τα συνόδευαν.
Ωστόσο υπάρχει ένα σχέδιο που όλα δείχνουν πως θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το Hyperloop, έναν κλειστό σωλήνα κενού αέρα, όπου μέσα του θα κινούνται ειδικά βαγόνια. Και καθώς δεν θα υπάρχουν τριβές και αντιστάσεις από τον αέρα, θα αναπτύσσουν ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα χίλια χιλιόμετρα την ώρα.
Την ιδέα παρουσίασε για πρώτη φορά το 2012 ο δαιμόνιος Elon Musk, ιδιοκτήτης των εταιριών υψηλής πρωτοποριακής τεχνολογίας Tesla και SpaceX και σήμερα ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.
Στη συνέχεια ενδιαφέρθηκαν και άλλες εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι ανάπτυξης αυτού του νέου πρωτοποριακού και εφικτού μέσου μαζικής μεταφοράς, καθώς και χώρες που θέλουν να το εγκαταστήσουν όταν αυτό είναι έτοιμο.
Ήδη στην Καλιφόρνια έχουν κατασκευαστεί οι πρώτοι τέτοιο σωλήνες μικρής διαδρομής για ανάπτυξη τεχνολογίας και δοκιμές.
Επί του πρακτέου, τέτοιοι κλειστοί σωλήνες θα ενώνουν δυο σημεία πχ Αθήνα με Θεσσαλονίκη και τα βαγόνια που θα μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα θα διανύουν την απόσταση σε λιγότερο από μισή ώρα.
Το Hyperloop, θα παράγει μηδαμινούς ρύπους ενώ θα διανύει την απόσταση καταναλώνοντας ενέργεια που θα ισοδυναμεί με λιγότερο από τα καύσιμα που καταναλώνει ένα αυτοκίνητο στην ίδια απόσταση.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα είναι ιδανικό για ταξίδια μέχρι και 1500 χιλιόμετρα (σε ευθεία) , βγάζοντας τα ρυπογόνα και κοστοβόρα αεροπλάνα εκτός αγοράς στις παραπάνω αποστάσεις.
Ωστόσο το νέο μέσο μαζικής μεταφοράς δεν συστήνεται στους κλειστοφοβικούς καθώς δεν θα έχει παράθυρα, αν και η τεχνολογία θα δώσει λύσεις δημιουργώντας εικονικά παράθυρα με εικόνες κατά παραγγελία.
 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments