Η λουθηρανική εκκλησία Temppeliaukio ( Φινλανδικά : Temppeliaukion Kirkko, Σουηδικά : Tempelplatsens Kyrka) βρίσκεται στη γειτονιά Töölö του Ελσίνκι. Είναι κτισμένη μέσα σε ένα στέρεο βράχο, για αυτό είναι επίσης γνωστή και ως η Εκκλησία του Βράχου ( Rock Church).
Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1930 από τους αρχιτέκτονες και αδελφούς Timo και Tuomo Suomalainen, αλλά διακόπηκε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά παραδόθηκε το 1969 όπου και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, αλλά και προσελκύοντας πολλούς τουρίστες λόγω του ιδιόμορφου αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού, καθιστώντας την ως ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Επιπλέον η εκκλησία χρησιμοποιείται συχνά και ως συναυλιακός χώρος λόγω της εξαιρετικής της ακουστικής. Το 1968 και λίγο πριν παραδοθεί, είχαν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις με συνθήματα έξω από την εκκλησία. Ομάδα φοιτητών διαφωνούσε πως σπαταλούνταν πολλά χρήματα για την κατασκευή της, που θα μπορούσαν να σταλούν σε χώρες της Αφρικής που λιμοκτονούσαν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments