Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Και αυτό γιατί στο νέο στάδιο της Αλβανικής πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του Conference League, ο πρώτος στην ιστορία του νέου ποδοσφαιρικού θεσμού της ΟΥΕΦΑ. Το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η Ιταλική Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο και η Ολλανδική Φέγενορντ του Άρνε Σλοτ.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό κεντρικό γήπεδο των Τιράνων, που ανήκει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας. Έχει το όνομα του χορηγού, δηλαδή της αεροπορικής εταιρείας Air Albania.
Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Marco Casamonti και βρίσκεται στο κέντρο τη πόλης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή οκτάγωνη κατασκευή, έτσι ώστε κάθε πλευρά να επιτρέπει την πρόσβαση σε ξεχωριστές λειτουργίες. Σε μια γωνία του σταδίου βρίσκεται ένας πύργος 24 ορόφων που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ξενοδοχείο 80 δωματίων της γνωστής διεθνούς αλυσίδας Marriott. Επίσης το γήπεδο φιλοξενεί εμπορικό κέντρο με καταστήματα επώνυμων ειδών.
Η αλβανική πρωτεύουσα έχει ήδη γεμίσει από φιλάθλους της Ρόμα και της Φέγενορντ. Στα Τίρανα και τις γύρω πόλεις δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο ούτε για δείγμα, ενώ οι αρχές απέκλεισαν την πόλη, στη οποία αυτές τις μέρες έχουν πρόσβαση μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι φίλαθλοι των δυο ομάδων.
Επισκεφθήκαμε το γήπεδο την προηγούμενη Τετάρτη όπου οι προετοιμασίες για τον μεγάλο τελικό είχαν ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στους Αλβανούς υπήρχε ενθουσιασμός που η πόλη τους θα φιλοξενήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της χώρας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments