Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού. Και αυτό γιατί οι πρώτοι διαστημικοί τουρίστες βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη γη.
Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, με επιβάτες τέσσερις απλούς πολίτες, απογειώθηκε με επιτυχία λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στην πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή.
Και άλλη φορά πολίτες είχαν παρεισφρήσει σε διαστημικές αποστολές και βρέθηκαν στο διάστημα, πληρώνοντας ως αντάλλαγμα ουκ ολίγα εκατομμύρια, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η διαστημική αποστολή είναι αμιγώς τουριστική και πραγματοποιείται χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα.
Οι πρώτοι διαστημικοί τουρίστες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες βρίσκονται στην κάψουλα Dragon και θα περάσουν τρεις ημέρες κάνοντας τον γύρο του κόσμου από μια ασυνήθιστα υψηλή τροχιά. Δηλαδή 160 χιλιόμετρα ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προτού προσγειωθούν στις ακτές της Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4»), είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.
Τρεις από τους πιο διάσημους εκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη, ο Έλον Μασκ (Tesla), ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Group), και ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου τα τελευταία χρόνια για το ποιος θα στείλει στο διάστημα τους πρώτους τουρίστες. Ο καθένας έχει αναπτύξει τη δική του εταιρεία και το δικό του τρόπο διαστημικού τουρισμού. Προφανώς ο Έλον Μασκ κέρδισε σ΄αυτήν την κούρσα τους άλλους δυο.
Ωστόσο αυτά τα διαστημικά ταξίδια που λίγοι μπορούν να κάνουν καθώς το κόστος εισιτηρίου είναι απαγορευτικό στους κοινούς θνητούς, έχουν και μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Προκειμένου να ταξιδέψει μια χούφτα ανθρώπων για λίγες ώρες στο διάστημα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μεγάλη και κάποιος θα πρέπει να νοιαστεί…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments