Ένας ελπιδοφόρος αέρας πνέει στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες, καθώς ορκισμένοι εχθροί φαίνεται να συμφιλιώνονται ή να βάζουν νερό στο κρασί τους. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις αεροπορικές μεταφορές.
Δεν είναι μόνο η απροσδόκητη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν (μετά ακολούθησε και το Μαρόκο). Ούτε το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στα επιβατικά αεροσκάφη από το Ισραήλ.
Αυτές τις μέρες μια άλλη μεγάλη κόντρα φαίνεται να τελειώνει. Στις 5 Ιουνίου 2017, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκλεισαν τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα τους με το Κατάρ. Το κατηγορούσαν πως υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις, ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις σε βάρος τους μέσω του καναλιού Αλ Τζαζίρα, ενώ ζητούσαν να κλείσει τη στρατιωτική βράση της Τουρκίας που βρίσκεται στο Κατάρ.
Από εκείνη τη μέρα, τα αεροσκάφη της Qatar Airways δεν μπορούσαν να πετάξουν σε αεροδρόμια αυτών των χωρών χάνοντας 18 πολύ επικερδή δρομολόγια. Επίσης καθώς οι προαναφερόμενες χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στην Qatar airways, τα αεροπλάνα της πετούσαν μέσω Ιράν, Ομάν και Τουρκίας, χρησιμοποιώντας μακρύτερες και κοστοβόρες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το Κατάρ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών κατά του αποκλεισμού του εναέριου χώρου και κέρδισε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2020. Στη συνέχεια, η Qatar Airways ζήτησε αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για απώλεια εσόδων.
Καθώς σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται στη Σαουδική Αραβία σύνοδος κορυφής μεταξύ αυτών των εμπλεκόμενων χωρών για να λύσουν τις παρεξηγήσεις τους, η Σαουδική Αραβία άνοιξε από χθες τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα της Qatar Airways. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στην ιστορία. Λέγεται πως ως αντάλλαγμα η Qatar Airways θα πρέπει να ξεχάσει τα 5 δις που αξιώνει ως αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθε αυτά τα χρόνια.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments