Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της Ευρώπης με τους τεράστιους στόλους, είναι σαν τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη. Μάχονται μεταξύ τους σε ξένο έδαφος, καταστρέφοντας τους ντόπιους ανταγωνιστές.
Η επόμενη μάχη με δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες χαμηλού κόστους της Ευρώπης θα δοθεί επί αλβανικού εδάφους. Εκεί μέχρι τώρα κυριαρχεί η Ουγγρική Wizz Air που έχει μερίδιο αγοράς 58%. Στη δεύτερη θέση είναι η τοπική Air Albania με μόλις 10% και στην 3η θέση η επίσης τοπική Albawings με 7%. Η Wizz Air σταθμεύει 11 αεροσκάφη της στο αεροδρόμιο των Τιράνων.
Αυτό δεν άφησε ασυγκίνητη την Ιρλανδική Ryanair, η οποία ανακοίνωσε πως από την επόμενη χειμερινή περίοδο μπαίνει στην αγορά της Αλβανίας με πτήσεις σε 17 προορισμούς, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσει προς το παρόν βάση στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Θα πραγματοποίει πάνω από 200 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τα Τίρανα από βάσεις της σε άλλες χώρες.
Η αεροπορική κίνηση στην αλβανική πρωτεύουσα αυξάνει συνεχώς καθώς πάνω από πέντε εκατομμύρια Αλβανοί μετανάστες ζουν στο εξωτερικό και πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους, ενώ αυξάνει παράλληλα και ο τουρισμός στη χώρα. Καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί μετανάστες ζουν στην γειτονική Ιταλία, η Ryanair προγραμματίζει πτήσεις προς έξι Ιταλικούς προορισμούς.
Το αεροδρόμιο των Τιράνων είναι πλέον πολύ μικρό να ανταπεξέλθει στην συνεχώς αυξανόμενη κίνηση που πέρυσι έφτασε τα 5,2 εκατομμύρια επιβάτες. Η επέκταση του βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι να ολοκληρωθεί δύσκολα θα βρίσκεις καρέκλα να καθίσεις να περιμένεις την πτήση του (φώτο).  Διαβάστε ΕΔΩ
Κορυφαίοι προορισμοί της Ryanair από τα Τίρανα θα είναι το Λονδίνο-Στάνστεντ και το Μπέργκαμο με τέσσερις πτήσεις την ημέρα. Η Wizz Air απαντά με πέντε πτήσεις την ημέρα για Λονδίνο.
Καθώς όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πατάνε τα βατράχια, τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τις τοπικές αεροπορικές εταιρίες που το μέγεθος τους είναι μικρό για να αντιπαρατεθούν σε Wizz Air και Ryanair οπότε ο χώρος για αυτές περιορίζεται. Στο μεταξύ ο Αλβανικός τουρισμός θα κάνει άλμα…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments