Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και το δεύτερο webinar που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, με την υποστήριξη του Thessaloniki Convention Bureau. Είχε θέμα «νέες συνθήκες για τις αεροπορικές και τις οδικές αφίξεις» και έλαβαν μέρος σημαντικοί παράγοντες του τουρισμού και των μετακινήσεων. Χαιρετισμό έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του στις τουριστικές επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την φετινή τουριστική περίοδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι απογοητευμένος καθώς περίμενε πιο σαφή και πιο δυνατά μέτρα από την κυβέρνηση. Παρά την ανακοίνωση των μέτρων, νέες κρατήσεις δεν καταγράφηκαν. Έχουμε μόνο νέες ακυρώσεις και κάποιες κρατήσεις να μετατίθενται για αργότερα. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη, ίσως το μήνυμα της κυβέρνησης δεν έγινε σαφές στις ξένες αγορές». Η κα Ξυπτερά, προέβλεψε πως οι πληρότητες τη φετινή περίοδο δεν θα ξεπεράσουν το 20% σε όσα ξενοδοχεία ανοίξουν.
Ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άνοιγμα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης στις διεθνείς πτήσεις στις 15 Ιουνίου, δηλαδή 15 μέρες νωρίτερα από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες του στον κ. Τζιτζικώστα, για την παρέμβαση του στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα. Αποκάλυψε πως όλο τον διάστημα της υγειονομικής κρίσης, η Fraport είχε συνεχείς επικοινωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες. Ο ίδιος αποκάλυψε πως υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες να δρομολογήσουν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες χώρες θα ανοίξει η Ελλάδα τα αεροδρόμια της. Μέχρι τώρα υπάρχει σύγχυση καθώς δεν ανακοινώθηκε τίποτε επίσημα».
Προτεραιότητα για τη Fraport είναι η Γερμανία που πέρσι αποτελούσε το 32% της δραστηριότητας του αεροδρομίου καθώς επίσης η Αυστρία, η Ουγγαρία και το Ισραήλ που πέρσι κινήθηκαν με μεγάλες αυξήσεις ταξιδιωτών.

Η υπεύθυνη μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας Ιωάννα Παπαδοπούλου (φώτο), ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η κρίση που βιώνουν οι αεροπορικές μεταφορές με τον νέο κορωνοϊό, αντιστοιχεί με όλες τις προηγούμενες κρίσης μαζί επί εκατό. Τίποτε δεν είναι πλέον στο δικό μας έλεγχο». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από την αρχή της εβδομάδας που ξεκίνησαν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο μέσος όρος των ταξιδιωτών είναι τέσσερις χιλιάδες την ημέρα, όταν πέρσι τις ίδιες μέρες ξεπερνούσε τις 72 χιλιάδες την ημέρα. Επίσης η κα Παπαδοπούλου ανέφερε πως η προσπάθεια του αεροδρομίου είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τον αεροπορικό ταξίδι.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής  Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την διαχείριση της κατάστασης σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα σε ένα ξενοδοχείο. Ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία σχεδίου δράσης, αλλιώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα γίνουμε από περιοχή χαμηλής εξάπλωσης του κορωνοϊού σε περιοχή υψηλής εξάπλωσης».
Χαρακτήρισε τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύπλοκα με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην προλαβαίνουν να προετοιμαστούν μέχρι την ημέρα που ορίστηκε να ανοίξουν.
Τέλος είπε πως η προβολή της περιοχής θα γίνει από την Marketing Greece, αρχικά με στόχο την αγορά των Βαλκανίων και ίσως αργότερα στη Γερμανία.

Η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean, ανακοίνωσε απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς έξι προορισμούς του εξωτερικού από τις 15 Ιουνίου (αναφερθήκαμε ξεχωριστά σε προηγούμενη ανάρτηση).

Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Μιχάλης Πεζίκογλου, εξέφρασε την απογοήτευση του καθώς όπως είπε «η πολιτεία μας αγνοεί». Εξέφρασε την διαμαρτυρία του κλάδου που όπως είπε είναι σε απόγνωση, για την απόφαση των αρχών τα τουριστικά λεωφορεία να λειτουργούν με καταλυμένες μόνο το 50% των θέσεων τους. Αυτό είπε ο κ. Πεζίκογλου, μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα καθώς κάνει τις μετακινήσεις ασύμφορες.
Δήλωσε πως όλα είναι παγωμένα όσον αφορά τις κρατήσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η μόνη δουλειά που έχουμε είναι η μεταφορά 10 χιλιάδων εργατών από την Αλβανία να εργαστούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες στην Ημαθία και την Πέλλα.
Το επόμενο Webinar της αντιπεριφέρειας τουρισμού, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα έχει θέμα τον συνεδριακό τουρισμό και τις εκδηλώσεις.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments