Έχουμε δεχτεί πάνω από 200 μηνύματα αυτές τις μέρες από αναγνώστες που μας ρωτούν τι νόμοι και κανονισμοί διέπουν τις συναλλαγές στην τουριστική αγορά, ώστε να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Έχουμε απαντήσει σε όλα με την πολύτιμη βοήθεια έμπειρων ανθρώπων του τουρισμού αλλά και των τουριστικών υπηρεσιών.
Όλοι τους έχουν πληρώσει για κάποια ταξιδιωτική υπηρεσία (αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο, τουριστικό πακέτο κλπ) που λόγω των τραγικών καταστάσεων που βιώνουμε ακυρώθηκε, ή οι ίδιοι για παρόμοιους λόγους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Ζητούν να μάθουν πως μπορούν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, καθώς το αίτημα τους δεν γίνεται αποδεκτό από αυτούς που εισέπραξαν τα χρήματα.
Ταξιδιώτες ζητούν τα χρήματα τους πίσω από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, τα τουριστικά γραφεία ζητούν πίσω τα χρήματα που έδωσαν σε αεροπορικές και ξενοδοχεία, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρήματα δεν παίρνουν. Οι αεροπορικές αντί χρημάτων δίνουν ένα ισόποσο βάουτσερ για να το χρησιμοποιήσει ο πελάτης σε μελλοντικές κρατήσεις, τα ξενοδοχεία σου λένε άλλαξε την κράτηση σου για αργότερα , οι τουριστικοί πράκτορες σου λένε δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα πίσω γιατί οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία στα οποία τα δώσαμε δεν μας τα επιστρέφουν.
Και που είναι οι νόμοι και οι κανονισμοί;
Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει αυτή την εποχή είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Δηλαδή η τακτική αεροπορικών, ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων είναι «ας κρατήσουμε το χρήμα μπας και σωθούμε και όταν τελειώσει η μπόρα θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε». Νόμοι και κανονισμοί αδρανοποιήθηκαν με την σιωπηρή ανοχή των αρχών. Μάλιστα διάφορες διεθνείς τουριστικές ενώσεις κάνουν εκκλήσεις και καμπάνιες, λέγοντας στον κόσμο να μην ακυρώσει το ταξίδι του αλλά να το αναβάλει για αργότερα. Δηλαδή μη ζητάτε τα χρήματα σας πίσω. Θεωρούν πως μόνο έτσι θα μπορέσει η τουριστική βιομηχανία να κάνει restart, την πολυπόθητη επόμενη μέρα, όταν αυτή έρθει. Μάλιστα σε κάποιες χώρες, οι τοπικές τουριστικές ενώσεις εγγυώνται πως τα χρήματα δεν θα χαθούν. Κάτι είναι και αυτό…

Πείτε τη γνώμη σας

avatar