Αν και πρωτεύουσα κράτους, το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα. Από το πτητικό του πρόγραμμα λείπουν κυρίως οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθώς η Wizz Air και η EasyJet πραγματοποιούν ελάχιστα δρομολόγια ενώ η Raynair απουσιάζει παντελώς.
Η Ryanair είχε ξεκινήσει πτήσεις στο αεροδρόμιο της Λουμπλιάνας τον Ιούνιο του 2007, ωστόσο αποχώρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2008. Η Ryanair ζήτησε τότε σημαντική μείωση των τελών αεροδρομίου και οικονομική στήριξη για την προώθηση των πτήσεων (marketing support). Το αεροδρόμιο, που τότε ήταν υπό κρατικό έλεγχο, αρνήθηκε και η Ryanair αποχώρησε.
Το 2017 ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτη. Στο μεταξύ η σλοβενική κυβέρνηση προκήρυξε διαδοχικά εφτά διαγωνισμούς με οικονομικά κίνητρα (επιδοτήσεις) για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Η Ryanair έκρινε ότι το ύψος τους δεν αντιστάθμιζε το υψηλό κόστος λειτουργίας στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο και δεν επέστρεψε.
Το 2022 και το 2023 υπήρξαν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Ryanair, αλλά η εταιρεία κατέληξε να απορρίψει την πρόταση, χαρακτηρίζοντας τις χρεώσεις του αεροδρομίου “παράλογες”.
Αντί για τη Λιουμπλιάνα, η Ryanair επέλεξε να επενδύσει στο γειτονικό αεροδρόμιο της Τεργέστης στην Ιταλία, μετά την κατάργηση του δημοτικού φόρου, το οποίο απέχει μόλις μια ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Eddie Wilson, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας είναι «πολύ ακριβό» για το μοντέλο της εταιρείας και άσκησε δημόσια κριτική στην απόφαση της Σλοβενίας να πουλήσει το αεροδρόμιο της
“Η Σλοβενία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες που πούλησαν τις υποδομές των αεροδρομίων τους σε ξένους. Οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και όχι για την ανάπτυξη της περιοχής”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2024.
Πως λέγεται ο ιδιώτης που ανέλαβε το 2017 το αεροδρόμιο της Λουμπλιάνας; Fraport Slovenija.
Σήμερα πολλοί Σλοβένοι επιλέγουν να πετάξουν από τα κοντινά αεροδρόμια της Τεργέστης, του Ζάγκρεμπ και άλλων κοντινών πόλεων, καθώς βρίσκουν περισσότερους προορισμούς και καλύτερες τιμές εισητηρίων…
Κάθε συνειρμός με ότι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη δεκτός…
guest

0 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments