Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν πως οι πιλότοι της Wizzair πιέζονται από την εταιρεία να πετούν ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο όταν σε βίντεο εμφανίζεται το αφεντικό της Wizz Air, József Váradi, να δηλώνει: «Όλοι είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να κάνουμε το παραπάνω μίλι. Η ζημιά είναι τεράστια όταν ακυρώνουμε μια πτήση».
Τα δημοσιεύματα επανήλθαν πρόσφατα όταν πιλότος της εταιρίας που μίλησε ανώνυμα στην βρετανική τηλεοπτική εκπομπή Dispatches είπε: «Υπάρχει πίεση σε εμάς να πετάξουμε στα ρεπό μας. Υπάρχει επίσης ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα μπόνους που ενθαρρύνει τους πιλότους να πετούν περισσότερες ώρες. Μπορούμε να δηλώσουμε άρρωστοι όταν είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι, αλλά τότε είμαστε οικονομικά σε μειονεκτική θέση».
Το ερώτημα είναι αν όντως η Wizz Air ασκεί πίεση στους πιλότους της να πετούν ακόμη και όταν πρέπει να ξεκουράζονται.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους πιέζει τα πληρώματα της να πετούν όταν είναι κουρασμένα, πληρώνοντας μπόνους σε όσους εργάζονται κατά τις περιόδους ανάπαυσης. Η δομή των αποδοχών είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν οικονομικά μειονεκτήματα εάν δεν πετάνε λόγω ασθένειας ή κόπωσης.
Η Wizz Air το αρνήθηκε. Επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν μπόνους εάν πετάνε περισσότερο το καλοκαίρι. “Αλλά δεν επιτρέπουμε – και δεν δίνουμε κίνητρα – στους πιλότους να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια πτήσεων που έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές”, δήλωσε εκπρόσωπος της Wizz Air στο Business Insider. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών που έχουν εργαστεί, η αεροπορική εταιρεία δηλώνει επίσης «ότι οι πιλότοι δεν επιτρέπεται να εργάζονται όταν είναι υπερβολικά κουρασμένοι».

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments