Αν ποτέ δείτε ένα ζώο μέσα στην καμπίνα ενός επιβατικού αεροσκάφους, δηλαδή στο χώρο των επιβατών, είναι γιατί αυτός που το συνοδεύει το έχει δηλώσει ως ζώο συναισθηματικής υποστήριξης ή ζώο συνοδείας. Μόνο τότε επιτρέπεται ένας επιβάτης να πάρει το κατοικίδιο του μέσα στην καμπίνα των επιβατών. Σε άλλη περίπτωση ένα τέτοιο ζώο ταξιδεύει μόνο μέσα σε ειδικό κλουβί στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.
Ωστόσο κάποιοι έκαναν κατάχρηση αυτού του κανονισμού και παρουσιάζοντας την ανάλογη βεβαίωση γιατρού, πήραν μαζί τους στην καμπίνα επιβατών όχι κάποιο σκύλο ή γάτα αλλά διάφορα άλλα ζωντανά, όπως παγόνι, γαλοπούλα, γουρουνάκια, φίδια κλπ. Μάλιστα μια φορά μια κηρία πήρε μαζί της στο αεροσκάφος ένα αλογάκι πόνυ.
Οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να δυσφορούν με αυτή την κατάσταση την οποία χαρακτηρίζουν κατάχρηση. Θέτουν θέματα ασφάλειας αλλά και δυσφορίας των άλλων επιβατών.
Έτσι πριν ένα μήνα, το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ, με νέο κανονισμό, δίνει τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να μην δέχονται μέσα στην καμπίνα επιβατών τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης. Θα επιτρέπονται μόνο οι σκύλοι συνοδείας, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με κάποιο είδος αναπηρίας. Όλα τα υπόλοιπα ζώα θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.
Ήδη η Alaska Airlines ανακοίνωσε πως από 11 Ιανουαρίου σταματά να δέχεται ζώα συναισθηματικής υποστήριξης μέσα στην καμπίνα των επιβατών. Τα παράδειγμα της θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα…

Η Aegean αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως «Με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες, μόνο γάτες, σκύλοι (περιλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών) και κουνάβια (οικογένεια θηλαστικών: νυφίτσες, φέρετ, ερμίνες και ζιμπελίνες) μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας».
Η Sky Exprees αναφέρει πως «η δυνατότητα να έχετε το ζωάκι σας μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους και να του λένε όλοι τι γλυκούλι που είναι εξαρτάται από το βάρος και το μέγεθος του μεταφορέα του καθώς και το είδος του αεροσκάφους. Σκύλοι, γάτες, λαγοί και κουνέλια ταξιδεύουν εφόσον έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας τους».
Η Ellinair αναφέρει: «Η μεταφορά κατοικίδιων στις πτήσεις μας, επιτρέπεται μόνο μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους και μόνο με ειδικό κλουβί μεταφοράς. Συνολικό Βάρος (κατοικίδιο με κλουβί): έως 8kg. Αποδεκτά κατοικίδια: Σκύλος, Γάτα. O μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός κατοικίδιων ανά πτήση, ορίζεται σε 3».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments