Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο υδατοδρόμιο της πρωτεύουσας των Μαλδίβων, το Μάλε, η κίνηση είναι ζωηρή κάθε μέρα. Δεκάδες υδροπλάνα πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες πτήσεις, μεταφέροντας κυρίως τουρίστες προς τα νησιά-resort της χώρας. Οι τουρίστες από όλο τον κόσμο φτάνουν στο αεροδρόμιο του Μάλε και από εκεί μεταφέρονται στο υδατοδρόμιο που είναι δίπλα. Περιμένουν την πτήση τους σε ειδική αίθουσα (lounge) που κάθε ξενοδοχείο διαθέτει στο υδατοδρόμιο για τους πελάτες του. Οι τουρίστες έχουν στη διάθεση τους δωρεάν αναψυκτικά, καφέ και σνακ, μέχρι να έρθει η ώρα της πτήσης τους με υδροπλάνο.

Αν δεν υπήρχαν τα υδροπλάνα η τουριστική μοίρα των Μαλδίβων θα ήταν διαφορετική και σίγουρα λιγότερο επιτυχής. Τα υδροπλάνα κυριολεκτικά απογείωσαν τουριστικά τις Μαλδίβες καθώς από το αεροδρόμιο μεταφέρουν τους τουρίστες σε μακρινά νησιά σε λιγότερο από μια ώρα πτήση. Η προσγείωση γίνεται ανοιχτά των νησιών όπου οι επιβάτες αποβιβάζονται σε πλωτή εξέδρα. Εκεί τους περιμένει ταχύπλοο σκάφος για να τους μεταφέρει στο resort. Απλές κατασκευές με φτηνό κόστος. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της πτήσης οι τουρίστες βλέπουν το Μάλε από ψηλά καθώς και τις πανέμορφες ατόλες των Μαλδίβων με τα γαλαζοπράσινα νερά, την τροπική βλάστηση, τους κοραλλιογενείς υφάλους και την άσπρη άμμο.

Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Θα είχαν αναδειχτεί νησιά λιγότερο δημοφιλή που τώρα έχουν δύσκολη πρόσβαση. Τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους σε γνωστά δημοφιλή νησιά. με τα υδροπλάνα θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις διακοπές τους και σε κάποιο άλλο νησί λιγότερο δημοφιλές για να δουν μια άλλη Ελλάδα. Η εύκολη πρόσβαση θα έφερνε επενδύσεις σε νησιά που τώρα είναι ξεχασμένα και ενίοτε αποκλεισμένα. Η τουριστική περίοδος θα είχε διευρυνθεί και το τουριστικό χρήμα θα αυξάνονταν.

Ωστόσο η χρόνια αδιαφορία του κράτους και η γραφειοκρατία δεν αφήνουν τις προσπάθειες που κάνουν τα τελευταία χρόνια επενδύτες να προχωρήσουν. Έτσι για πέμπτο καλοκαίρι φέτος δεν θα δούμε υδροπλάνα στην Ελλάδα καθώς κάπου στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου είναι ξεχασμένος ο τρίτος στη σειρά νόμος που όταν και αν ψηφιστεί θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι δυο προηγούμενοι.

Το κράτος δεν λέει στους επενδύτες δεν σας θέλω άλλα τους αφήνει να παιδεύονται μέχρι να βαρεθούν και να φύγουν. Στο μεταξύ η τουριστική προοπτική της χώρας παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments