Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (EASA) θα δώσουν τις προσέχεις μέρες την άδεια ώστε το αμφιλεγόμενο αεροσκάφος Boeing 737MAX να ξαναπετάξει από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Θυμίζουμε πως το αεροσκάφος είχε καθηλωθεί πριν από 22 μήνες σε όλο τον κόσμο, μετά από δυο πολύνεκρα δυστυχήματα σε Ινδονησία και Αιθιοπία στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν στο στόλο τους περίπου 50 από τα 387 MAX που έχει κατασκευάσει η Boeing πριν την καθήλωση, ωστόσο εκατοντάδες άλλα είναι σε παραγγελία για προσεχείς παραδόσεις με μεγαλύτερο ευρωπαίο πελάτη τη Ryanair η οποία τα περιμένει πως και πως.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποιες από αυτές τις ευρωπαϊκές εταιρείες, που λόγω της πανδημίας έχουν καθηλώσει μεγάλο μέρος του στόλου τους, θα βιαστούν να επαναφέρουν τα 737MAX στον αέρα, καθώς ο κόσμος είναι ακόμη κουμπωμένος με αυτά τα αεροσκάφη.
Πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς όπως λένε πως αυτή τη περίοδο είναι τα πιο ελεγμένα αεροσκάφη στον κόσμο.
Οι αμερικανικές αρχές ήταν οι πρώτες που έδωσαν την άδεια να ξαναπετάξουν τα 737MAX με την πρώτη όπτηση να είναι προγραμματισμένη από τη UNITED για τις 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο πρόλαβαν οι βραζιλιανοί που η τοπική εταιρεία GOL πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στις 9 Δεκεμβρίου. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε μεξικανική αεροπορική εταιρεία. Έτσι οι ΗΠΑ ήταν τελικά η τρίτη χώρα που είδε τα MAX στον αέρα. O Καναδάς θα είναι η τέταρτη καθώς έδωσε τη σχετική άδεια πριν μερικές μέρες.
Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι Κινέζοι καθώς πολλά MAX ανήκουν σε κινέζικες αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο με τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών (ΗΠΑ και Κίνα) να είναι τεταμένες, το θέμα έχει πολιτικές διαστάσεις.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments