Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αρκετά από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα αεροδρόμια του κόσμου, τεράστιοι αεροπορικοί κόμβοι, θα βρίσκονται στην Αραβική χερσόνησο. Και αυτό γιατί νέα μεγάλα αεροδρόμια κατασκευάζονται και τα υφιστάμενα επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται. Ήδη στο Άμπου Ντάμπι ξεκίνησε η λειτουργία του νέου υπερσύχρονου τέρμνιναλ, στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ κατασκευάζεται νέο μεγάλο τέρμιναλ, ενώ στο Ριάντ κακοκατασκευάζεται ένα νέο φαραωνικού τύπου αεροδρόμιο.
Φυσικά το Ντουμπάι δεν θα έμενε έξω από αυτό το παιχνίδι αεροπορικής κυριαρχίας. Πριν μερικά χρονιά είχε κατασκευαστεί δεύτερο αεροδρόμιο στο Ντουμπάι το οποίο φέρει το όνομα του τοπικού Σεϊχη Αλ Μακτούμ. Άνοιξε για επιβατικές πτήσεις το 2013 ωστόσο γνώρισε απόλυτη αποτυχία καθώς δεν κατάφερε να προσελκύσει αεροπορικές εταιρείες, ούτε καν τις τοπικές Emirates και Fly Dubai.
Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει το νέο αεροδρόμιο επενδύοντας 33 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί νέος τερματικός σταθμός, θα συνδεθεί με το μετρό, ενώ θα διαθέτει πέντε παράλληλους διαδρόμους για την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών. Όταν τα έργα ολοκληρωθούν, θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 260 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Θα είναι ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στον κόσμο. Σταδιακά θα μεταφερθούν εκεί οι δραστηρίοτητες από το παλαιότερο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι που πέρσι εξυπηρέτησε 87 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Ντουμπάι και όπως είπε ο Σεΐχης Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ: “Υπάρχουν σχέδια να χτιστεί μια ολόκληρη πόλη γύρω από το αεροδρόμιο στην οποία θα μπορούν να ζήσουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Θα υπάρχει επίσης εμπορική ζώνη στην οποία θα στεγάζονται οι κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στους τομείς των logistics και των αεροπορικών μεταφορών. Χτίζουμε ένα νέο έργο για τις μελλοντικές γενιές που εξασφαλίζει συνεχή και σταθερή ανάπτυξη για τα παιδιά μας. Το Ντουμπάι θα είναι το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το αστικό κέντρο και το νέο παγκόσμιο κέντρο του κόσμου».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments