Εφτά χρόνια πέρασαν από τότε που συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου το 2014, ένα Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Από τους 239 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι ήταν Κινέζοι και Μαλαισιανοί.
Μόλις 38 λεπτά μετά την απογείωση, το αεροσκάφος διέκοψε κάθε επαφή με τον πύργο ελέγχου και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Όλοι υπέθεσαν ότι συνετρίβη στα στενά της Μαλάκκα, μια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας. Για τον εντοπισμό του στήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση αναζήτησης, με τη συμμετοχή δυνάμεων και μέσων από πολλές χώρες που στοίχησε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν βρέθηκε ποτέ.
Έκτοτε για την πτήση MH370 ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Τα περισσότερα στα όρια της συνωμοσιολογίας που έμπλεκαν το στρατό των ΗΠΑ, της Ρωσίας, εξωγήινους, τζιχαντιστές και ότι κατεβάσει η κούτρα κάθε συνομοσιολόγου, φυσικά με το αζημίωτο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που συζητούν οι πιλότοι μεταξύ τους όταν αναφέρονται στο θέμα. Ότι δηλαδή ένας από τους δυο πιλότους της πτήσης με αυτοκτονικές τάσεις, αφού έκλεισε όλα τα συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού του αεροσκάφους από τα ραντάρ, αναισθητοποίησε όλους τους επιβαίνοντες απενεργοποιώντας το σύστημα συμπίεσης, Στη συνέχεια οδήγησε το αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό όπου το προσθαλάσσωσε. Στη συνέχεια το αεροσκάφος βούλιαξε. Το να βρεις ένα αεροσκάφος στον βυθό του αχανή Ινδικού Ωκεανού είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα.
Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί όταν αποσυντεθεί και κομμάτια του βγουν στην επιφάνεια. Τον Ιούλιο του 2015, στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, εντοπίστηκε ένα πτερύγιο κλίσης που θεωρείται πιθανό να προήλθε από το χαμένο αεροσκάφος. Έκτοτε έχουν βρεθεί άλλα 19 κομμάτια αεροσκάφους σε διάφορα σημεία των ακτών του Ινδικού Ωκεανού.

Για της Μαλαισιανές αερογραμμές αυτή δεν ήταν η μοναδική τραγωδία εκείνο το χρόνο. Λίγους μήνες μετά, στις 17 Ιουλίου 2014, παρόμοιο αεροσκάφος της εταιρείας χτυπήθηκε από πύραυλο πάνω από την Ουκρανία. Στην πτήση MH17 επέβαιναν 298 πολίτες 10 διαφορετικών χωρών οι περισσότεροι εκ των οποίων Ολλανδοί. Όλοι τους έχασαν τη ζωή τους. Μετά από έρευνα η Ολλανδία κατηγόρησε επίσημα τους Ρώσους αυτονομιστές και τους υποστηρικτές τους για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments