Στις αρχές του Αυγούστου, η Ryanair βίωσε μια ακόμη απεργιακή κινητοποίηση του ιπτάμενου προσωπικού της σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Η διοίκηση της εταιρείας, αντί να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε πως θα στείλει αεροπλάνα της από την βάση της στο Δουβλίνο σε βάση της στην Πολωνία. Ως εκ τούτο 300 εργαζόμενοι ήταν πλέον περιττοί, οπότε έλαβαν τρίμηνη προειδοποίηση απόλυσης, προκειμένου να λάβουν ελάχιστη αποζημίωση. Αν και η εταιρεία δικαιολόγησε την πράξη της λέγοντας πως η αναπτυσσόμενη Πολωνία υπόσχεται περισσότερα κέρδη, ήταν σαφές πως η Ryanair ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο της το προσωπικό στην Ευρώπη πως όποιος απεργεί απολύεται.
Χθες η εταιρεία, διαψεύδοντας τον εαυτό της, πήρε πίσω την απόφαση της, όπως και τα ειδοποιητήρια απόλυσης που έστειλε σε τριακόσιους εργαζόμενους της στη βάση της στο Δουβλίνο. Είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ εταιρείας και εργαζόμενων με την οποία η πρώτη αναγνώρισε την Ένωση των πιλότων της Ιρλανδίας η οποία πλέον θα εκπροσωπεί το ιπτάμενο προσωπικό της.
Έχει πολύ ενδιαφέρον η σχετική δήλωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Eddie Wilson. Μεταξύ άλλων είπε πως η Ryanair θα αντιμετωπίσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζόμενων της, “εφόσον αυτό δεν μεταβάλλει το μοντέλο χαμηλού κόστους της Ryanair ή την ικανότητά μας να προσφέρει χαμηλές τιμές στους πελάτες μας”.
Δηλαδή, για να προσφέρει φθηνά εισιτήρια η Ryanair οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Στο μεταξύ, ανοίγουν άλλα μέτωπα για την εταιρεία, καθώς σε Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία, το ιπτάμενο προσωπικό της Ryanair ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα απεργία εντός του Σεπτέμβρη. Τα αιτήματα είναι γνωστά. Συμβάσεις εργασίας που να υπόκεινται στην τοπική νομοθεσία και όχι σ΄αυτήν της Ιρλανδίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης και αύξηση μισθών.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments