Η αεροπορική τραγωδία που συνέβη στη Ρωσία, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν στα νερά τις Μαύρης Θάλασσας και οι 92 επιβαίνοντες του επιβατικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154, ανάμεσα στους οποίους και η διάσημη χορωδία του Κόκκινου Στρατού. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος (φώτο) ανήκε στο Ρωσικό στρατό, ήταν σοβιετικής κατασκευής και πετούσε για 33 χρόνια. Η τελευταία του συντήρηση έγινε τον τελευταίο Σεπτέμβριο ενώ οι πιλότοι αναφέρονται ως ιδιαίτερα έμπειροι.
Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, κάποτε καμάρι της σοβιετικής αεροπορικής βιομηχανίας, χρησιμοποιήθηκε κυρίως από την πολιτική αεροπορία, αρχικά της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τα Τουπόλεφ 154, έχουν τραγικά πλούσιο ιστορικό δυστυχημάτων. Τα περισσότερα δυστυχήματα συνέβησαν όταν ήταν στην υπηρεσία της Aeroflot, στα οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα. Τα Τουπόλεφ 154, πρωτοπέταξαν το 1972 και το πρώτο πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη μόλις ένα χρόνο μετά, το 1973. Η παραγωγή τους σταμάτησε το 2013.
Το τελευταίο πολύνεκρο δυστύχημα με αυτού του τύπου αεροσκάφος, συντάραξε τον πλανήτη και έφερε σε οριακό επίπεδο τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία. Συνέβη τον Απρίλιο του 2010 κοντά στο αεροδρόμιο του Σμολένσκ στη Ρωσία και ανάμεσα στους 96 νεκρούς ήταν ο Πρόεδρος της Πολωνίας, και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πήγαιναν να τιμήσουν τους νεκρούς αξιωματικούς του πολωνικού στρατού, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Σοβιετικούς στο δάσος του Κατύν το 1940. Κατά τραγική σύμπτωση και εκείνο το αεροσκάφος ανήκε όχι σε αεροπορική εταιρεία αλλά στον Πολωνικό Στρατό, εξυπηρετώντας ανάγκες της κυβέρνησης.
Τον Ιούλιο του 2000, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ένα Τουπόλεφ 154 της Ουγγρικής αεροπορικής εταιρείας Malev , βγήκε εκτός διαδρόμου κατά την προσγείωση του, χωρίς σοβαρό τραυματισμό κάποιου επιβάτη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments