Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Μπορεί τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας να μειώθηκαν τα ταξίδια λόγω περιορισμών, αυτό όμως δείχνει να αλλάζει καθώς μπαίνουμε σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας και η επανέναρξη των ταξιδιών έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό που έλειψε στους λάτρεις των ταξιδιών ήταν τα μακρινά ταξίδια και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα προς την Ασία.
Έτσι λοιπόν τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν σε ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι με την Turkish Airlines και προορισμό το Νεπάλ, μέσα σε ένα αεροσκάφος ευρείας ατράκτου, Airbus A330. Καταρχήν το αεροπλάνο αυτό είναι μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα Airbus A320 και Boeing 737, καθώς αντί ενός διαδρόμου έχει δύο. Γενικότερα τα μεγάλα αεροπλάνα κάνουν το ταξίδι πιο ευχάριστο είτε λόγω μεγέθους, (μεγάλο μήκος, υψηλότερη καμπίνα και χώρος πάνω από το κεφάλι των επιβατών, δυνατότητα να περπατήσεις μέσα) είτε λόγω των παροχών που προσφέρουν.
Αφού λοιπόν περάσαμε τον έλεγχο του gate στο γιγαντιαίο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μπήκαμε από φυσούνα στο αεροπλάνο. Πριν μπούμε μας δόθηκε ένα σφραγισμένο Hygiene kit που περιείχε αρκετές μάσκες (απλές και KN95), αντισηπτικό μαντηλάκι και αντισηπτικό υγρό. Η διάταξη των θέσεων μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν 2-4-2 και στη θέση μας περίμενε μια σφραγισμένη κουβέρτα και ένα ζευγάρι ακουστικά.
Η θέση έχει περισσότερο χώρο μπροστά στα πόδια από αυτά των αεροπλάνων που κάνουν εσωτερικές ή ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, μπορεί και ξαπλώνει λίγο, το προσκέφαλο άλλαζε θέση, η οθόνη μπροστά μας είναι αφής και μπορεί να πάρει κάποια κλήση, υπάρχει χειριστήριο αλλά και υποπόδιο. Στη θέση δίπλα στην οθόνη υπάρχει USB θύρα, θύρα για δικά μας ακουστικά αλλά και κανονική υποδοχή ρεύματος στα πόδια. Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διότι είναι μικρά πραγματάκια που κάνουν το ταξίδι σου πιο άνετο.
Η θέση βέβαια έχει και θήκη για την Safety Card και μικροπράγματα. Κάτω από την οθόνη υπάρχει το τραπεζάκι με θέση για ποτήρι που μπορεί και αναδιπλώνεται πλήρως ή ακόμη και μισό, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων.
Αφού απογειώθηκε το αεροπλάνο δόθηκε από το πλήρωμα στον κάθε επιβάτη ένα κιτ με κάλτσες, μάσκα για τα μάτια και ωτοασπίδες για έναν πιο άνετο ύπνο ενώ οι αεροσυνοδοί μοίρασαν αμέσως ένα μπουκαλάκι νερό. Το προσωπικό ήταν πραγματικά πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Μετά από μία ώρα πτήσης δόθηκε το πρώτο γεύμα, με επιδόρπιο και ζεστό ψωμί, εμώ έχεις και την δυνατότητα και για αλκοολούχα ποτά. Δίνουμε έμφαση στο εξαιρετικό γαλλικό κρασί που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης πέρασαν για να μαζέψουν σκουπίδια αλλά και να προσφέρουν νερό, τσάι ή καφέ. Δύο περίπου ώρες πριν τη προσγείωση δόθηκε ένα ακόμη γεύμα και μετά καφές ξανά.
Μεγάλο μέρος της πτήσης για όσους δεν κοιμηθούν αποτελεί η οθόνη μπροστά σε κάθε κάθισμα και οι δυνατότητες που έχει το σύστημα ψυχαγωγίας. Στο συγκεκριμένο υπήρχαν δεκάδες πρόσφατες ταινίες, όλων των ειδών, τηλεοπτικές σειρές αλλά και ντοκιμαντέρ, ζωντανή τηλεόραση με κάποια αμερικάνικα και βρετανικά δίκτυα, μουσικές επιλογές, παιχνίδια και χάρτης με πληροφορίες της πτήσης.
Στο συγκεκριμένο αεροπλάνο υπήρχε και η δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, με κάποια δωρεάν ΜΒ για τα μέλη του προγράμματος μιλίων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας. Για όσους όμως θέλουν να περπατήσουν και να ξεπιαστούν, υπάρχει αρκετός χώρος πέρα από τους διαδρόμους, στο πίσω μέρος της καμπίνας, εκεί που προετοιμάζεται το φαγητό, όπου προσφέρονται νερό, τσάι κτλ.
Οι τουαλέτες σε αυτά τα αεροπλάνα είναι λίγο μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες, με σχεδόν κανονικό νιπτήρα και επιπρόσθετα είχε κολόνια, κρέμα χεριών και αντισηπτικό. Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται υπεραρκετά, αλλά αυτοί είναι και οι λόγοι που κάνουν ένα ταξίδι 8-10 ωρών πιο υποφερτό έως και απολαυστικό αν και ακόμη δεν έχουν επανέλθει πλήρως όλα όσα υπήρχαν πριν την πανδημία.
Σε αντίστοιχη πτήση το 2020 στα μέσα της πανδημίας, με την ίδια αεροπορική εταιρεία και τύπο αεροσκάφους, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Από το μικρό σφραγισμένο γεύμα και νεράκι μόνο και σχεδόν καμία παροχή, έκαναν τον χρόνο της πτήσης να είναι ατελείωτος σε αντίθεση με τώρα που περνάει ευχάριστα.
Καλά ταξίδια λοιπόν!

Info…

Το Νεπάλ επισκεφθήκαμε τον προηγούμενο μήνα. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις από την Ελλάδα, είναι με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Turkish συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Κατμαντού τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Περισσότερο Νεπάλ προσεχώς…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments