Από  τότε που η τεχνολογία άρχισε να μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, οι αεροπορικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να «φορτώσουν» στους πελάτες τους κάποιες διαδικασίες  που οι ίδιες  έκαναν από την ίδρυση τους,  όπως για  παράδειγμα το τσεκάρισμα του αεροπορικού εισιτηρίου. Έτσι γλίτωσαν χιλιάδες εργατοώρες και γέμισαν τους ταξιδιώτες με άγχος.

Τώρα πλέον οι εταιρείες δίνουν την δυνατότητα να τσεκάρεις μόνος σου το εισιτήριο, επιλέγοντας τη θέση  που θέλεις να καθίσεις,  αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως, επιλογή πιο άνετης θέσης, προθήκη αποσκευής, ασφαλιστική κάλυψη, και τόσα άλλα.

Το ερώτημα είναι γιατί να αγχωθώ και να  τσεκάρω μόνος μου το εισιτήριο και όχι στο γκισέ της εταιρίας στο αεροδρόμιο λίγο πριν την πτήση; Η απάντηση είναι πως αυτό σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχει κόστος και μάλιστα όχι ασήμαντο. Επίσης έχοντας ήδη τσεκάρει οι πιο πολλοί επιβάτες αρκετές ώρες πριν, ίσως να μην βρεις τη θέση που σου αρέσει πχ παράθυρο ή διάδρομο, ή διαδοχικές θέσεις αν ταξιδεύεις με φίλους ή οικογένεια.

Αν αγοράσεις  το αεροπορικό σου εισιτήριο από τουριστικό γραφείο, αυτό αναλαμβάνει να τσεκάρει και  το εισιτήριο σου. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάλληλοι των γραφείων ζουν εκνευριστικές  καταστάσεις από τις εμμονές κάποιων πελατών, που απαιτούν το τσεκάρισμα να γίνει στο πρώτο λεπτό που ανοίγει το σύστημα,  ακόμη και αν αυτό το πρώτο λεπτό είναι στις τρεις τα ξημερώματα. Λες και δεν θα προλάβουν τις θέσεις και θα μείνουν εκτός πτήσης.

Κάθε εταιρεία έχει τα δικά της χρονικά περιθώρια, μέσα στα οποία μπορεί ο κάτοχος του εισιτηρίου να το τσεκάρει, ενώ σε κάποιες εταιρείες ισχύουν κάποιοι πρόσθετοι κανόνες.

Ας δούμε τα χρονικά περιθώρια που μπορούμε να τσεκάρουμε  σε αεροπορικές  εταιρείες που χρησιμοποιούμε τακτικά στην Ελλάδα:

AEGEAN και OLYMPIC: από 48 ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση

ELLINAIR:  από 48  ώρες μέχρι 3 ώρες πριν την πτήση  

ASTRA AIRLINES: από 48  ώρες μέχρι 3 ώρες πριν την πτήση       

AIR SERBIA: από 36 ώρες μέχρι 1 ώρα πριν την πτήση

LUFTHANSA:  από 23 ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση  

AUSTRIAN: από  47  ώρες μέχρι  2 ώρες πριν την πτήση  

SWISS AIR:  από 23  ώρες μέχρι 1  ώρα πριν την πτήση      

BRUSSELS AIRLINES: από 24 ώρες μέχρι 1 ώρα  πριν την πτήση     

CROATIA AIRLINES: από 36  ώρες μέχρι 1  ώρα πριν την πτήση  

ALITALIA: από 48 ώρες μέχρι 2  ώρες πριν τις διεθνείς πτήσεις και  μέχρι 1 ώρα πριν τις εσωτερικές πτήσεις.

QATAR AIRWAYS: από 28  ώρες μέχρι 90 λεπτά  πριν την πτήση.  Σε πτήσεις προς ΗΠΑ από 24  ώρες μέχρι 90 λεπτά  πριν την πτήση

KLM: από 30  ώρες μέχρι 2 ώρες  πριν την πτήση. Σε πτήσεις προς ΗΠΑ από 24  ώρες μέχρι 2 ώρες  πριν την πτήση

TRANSAVIA: από 30 ώρες μέχρι 1 ώρα πριν την πτήση  

AIR CHINA:  από 36 ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση      

AIR FRANCE: από 30 ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση  

BULGARIA AIR:  από 24  ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση  

TURKISH AIRLINES: από 24  ώρες μέχρι 90 λεπτά πριν την πτήση  

 UNITED:  από 24  ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση      

SINGAPORE AIRLINES: από  48 ώρες μέχρι 90 λεπτά πριν την πτήση  

DELTA AIRLINES: από 24  ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση          

BRITISH AIRWAYS: από 24 ώρες μέχρι 1 ώρα πριν την πτήση. Για ΗΠΑ  από 24 ώρες μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση  

EMIRATES: από 48 ώρες μέχρι 90 λεπτά πριν την πτήση         

WIZZ AIR:  αν γίνει προαγορά θέσης, από  30 μέρες έως 3 ώρες πριν την πτήση. Αν όχι από 48 ώρες έως 3 ώρες πριν την πτήση

RYANAIR:   αν γίνει προαγορά θέσης, από 60 μέρες έως 2 ώρες πριν την πτήση, αν όχι από 48 ώρες έως 2 ώρες πριν την πτήση

EASYJET: από 30 μέρες έως 2 ώρες πριν την πτήση, ανεξαρτήτως αγοράς θέσης ή όχι.

 

Σε ΟΛΕΣ τις αεροπορικές εταιρείες μπορείτε να κάνετε το τσεκ ιν  και στο αεροδρόμιο είτε στα γκισέ  της εταιρίας είτε σε ειδικά μηχανήματα self check-in.  Ωστόσο οι πιο πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους,  σου χρεώνουν ξεχωριστά αυτή την υπηρεσία. H Ryanair  σε χρεώνει ακόμη και να έχεις κάνει τσεκάρισμα από το σπίτι, αλλά ξέχασες ή έχασες την εκτύπωση της κάρτας επιβίβασης.

 Εξαιρέσεις: Υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν ακόμα online check in πχ η SKY EXPRESS και σου το κάνουν δωρεάν στο αεροδρόμιο. Ορισμένα αεροδρόμια δεν έχουν μηχανήματα για self check-in, οπότε σου το κάνουν οι υπάλληλοι δωρεάν στα γκισέ (πχ στα Τίρανα).

Πτήσεις από ορισμένες πόλεις της Κίνας δεν επιτρέπεται  η εκτύπωση της κάρτας επιβίβασης αν και έχεις κάνει τσεκ ιν  και την εκτυπώνουν δωρεάν στα γκισε , αφού ελέγξουν  τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και σε αμερικανικά αεροδρόμια. Κοντολογίς σου επιτρέπουν να ολοκληρώσεις τη διαδικασία στον υπολογιστή σου, επιλέγεις θέση, αγοράζεις υπηρεσίες κ.α. και απλά δε γίνεται η εκτύπωση. Το ίδιο κάνει και η Turkish σε πολλά διεθνή της δρομολόγια.

 

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τον ειδικό σε θέματα αεροπορικών εισιτήριων Κωνσταντίνο Κουράκο (KOURAKOS TRAVEL)  για την πολύτιμη βοήθεια του στο συγκεκριμένο άρθρο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments