Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος μας αποχαιρετά πρόωρα, οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν το πτητικό τους πρόγραμμα. Υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσες εταιρείες είναι σε λειτουργία, θα πραγματοποιούν κατά μέσο όρο το 30% του προγράμματος σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.
Οι προσδοκίες τους για σταδιακή αύξηση της κίνησης διαψεύστηκαν νωρίς νωρίς, κυρίως λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν.
Έτσι αρχίζουν να καθηλωθούν και πάλι τα αεροσκάφη που τους περισσεύουν, γεμίζοντας τους διαθέσιμους χώρους στα κατάλληλα αεροδρόμια.
Για παράδειγμα, η Ελβετική Swiss έστειλε χθες Τρίτη επτά Airbus στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν. Τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη είναι σχεδόν καινούργια, ωστόσο η εταιρεία αποφάσισε το χειμώνα να πετά με τα μικρότερα Airbus A-220 που γεμίζουν ευκολότερα και έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας.
Η επιλογή του Αμάν έγινε λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και μικρότερης υγρασίας, που αποτελεί τον μεγάλο εχθρό των αεροσκαφών που ακινητοποιούνται για πολύ καιρό σε ένα αεροδρόμιο. Επίσης η εταιρία διατηρεί συνεργασία με μεγάλη τεχνική βάση που λειτουργεί στο αεροδρόμιο του Αμάν.
Η προετοιμασία ενός αεροσκάφους να μείνει καθηλωμένο για αρκετό καιρό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολύ δουλειά για να παραμείνει προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα, υγρασία και πτηνά. Επίσης χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση από τεχνικούς που σε τακτά χρονικά διαστήματα βάζουν μπρος τις μηχανές του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως για να επανέλθει ένα αεροπλάνο στην ενεργό δράση μετά από πολλές βδομάδες στάθμευσης, χρειάζονται τέσσερις μέρες εντατικής προετοιμασίας.
Κοντολογίς ακόμη και η καθήλωση των αεροσκαφών έχει πολύ σημαντικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες που εδώ και μήνες είναι σε απόγνωση.
0 Comments