Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

Με αεροπορική τραγωδία ξεκίνησε η μέρα στο Νεπάλ. Αεροσκάφος τύπου ATR-72 της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Yeti Airlines, συνετρίβη κατά τη διάρκεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της πόλης Ποκάρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Νεπάλ. Το μοιραίο αεροσκάφος που ξεκίνησε να πετά πριν από 15,5 χρόνια, είναι αυτό της φωτογραφίας που πριν μερικούς μήνες φωτογράφισε ο συνεργάτης μας και φανατικός plane spotter Νικόλας Οικονόμου, σε ταξίδι του στο Νεπάλ.
Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα Κατμαντού και σ΄αυτό επέβαιναν 68 επιβάτες και τέσσερα μέλη πλήρωμα. Μερί στιγμής έχουν ανασυρθεί 40 νεκροί.
Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός και ένας Αργεντινός υπήκοος.
Δυστυχώς στο Νεπάλ τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι συχνά, σχεδόν ένα κάθε χρόνο. Από το 2000 σε συντριβές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 309 άνθρωποι. Όχι μόνο γιατί η περιοχή είναι πολύ δύσκολη για τις αεροπορικές πτήσεις καθώς εκεί βρίσκονται οκτώ από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου και ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και γιατί τα στάνταρ αεροπορικής ασφάλειας είναι σε χαμηλό επίπεδο. Για το λόγο αυτό οι αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ είναι στην μαύρη λίστα της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Επίσης στη χώρα υπάρχουν ορισμένα από τα πλέον απομονωμένα και δύσκολα στην προσέγγιση αεροδρόμια του κόσμου.
Η αεροπορικέ εταιρεία Yeti Airlines είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Νεπάλ και ο στόλος της μέχρι πριν το σημερινό δυστύχημα αποτελούνταν από πέντε ATR-72-500. Στο ιστορικό της υπάρχουν άλλα τρία δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 30 άτομα. Σε άλλο δυστύχημα με ελικόπτερο της εταιρείας έχασε τη ζωή του και ο διευθύνων σύμβουλος της Yeti Airlines.

 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments