Το 1992 η τότε ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ένα καινούργιο φόρο, το «Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων» που όλοι γνωρίζουμε ως Σπατόσημο. Σκοπός του ήταν να βοηθήσει στη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα που μετέπειτα ονομάστηκε «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τότε κάθε επιβάτης που αναχωρούσε από την Ελλάδα για αεροδρόμιο της ζώνης Σέγκεν πλήρωνε στο εισιτήριο του συν 12 ευρώ και συν 22 ευρώ αν ο προορισμός του ήταν αεροδρόμιο εκτός ζώνης Σέγκεν. Δώδεκα ευρώ ήταν και παραμένει το Σπατόσημο στα δρομολόγια εσωτερικού που σημαίνει πως σε ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής, ο ταξιδιώτης επιβαρύνεται με συν 24 ευρώ.
Πέρασαν 30 χρόνια από τότε, το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001, ωστόσο το Σπατόσημο παραμένει. Με τροπολογία το 2017, το Σπατόσημο απέκτησε ενιαία τιμή. Δώδεκα ευρώ για όλους τους επιβάτες, είτε έχουν προορισμό κάποιο αεροδρόμιο του εσωτερικού, είτε αεροδρόμια εντός και εκτός ζώνης Σέγκεν. Η ίδια τροπολογία προβλέπει πως από το Νοέμβριο του 2024 το Σπατόσημο πέφτει στα τρία ευρώ.
Αυτό το χαράτσι έχει βάλει στο μάτι η Ryanair και ζητά την κατάργηση του, τουλάχιστον την χειμερινή περίοδο, προκειμένου να διατηρήσει το πτητικό της πρόγραμμα και να φέρει όπως υποστηρίζει μερικά εκατομμύρια ταξιδιωτών στη χώρα μας. Το κάνει σε πολλές χώρες γιατί όχι και στην Ελλάδα.
Αυτές τις μέρες το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα καθώς ο Διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, Έντι Γουίλσον, επισκέφτηκε προχθές το Υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας κίνητρα προκειμένου να φέρει τη χειμερινή περίοδο περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα. Η κατάργηση του Σπατόσημου είναι το βασικό κίνητρο. Μάλιστα χθες που ο κ. Γουίλσον βρέθηκε στα Χανιά για επαφές με τοπικούς παράγοντες, πρότεινε να ξεκινήσει η κατάργηση του Σπατόσημου πειραματικά από τα Χανιά, γενέτειρα του πρωθυπουργού.
Η αλήθεια είναι πως η πρόταση για κατάργηση του Σπατόσημου, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες που η Ελλάδα δεν πουλάει, έχει γίνει κατ’ επανάληψη τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Θέλουν άμεσα τα 12 ευρώ από τους λίγους ταξιδιώτες το χειμώνα παρά να εισπράξουν έμμεσα πολλά περισσότερα από την επίσκεψη χιλιάδων τουριστών στην χώρα μας τη χειμερινή περίοδο.
Η παρούσα κυβέρνηση υποσχέθηκε πως σύντομα θα ανακοινώσει κάποια κίνητρα που θα αφορούν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Λέτε να φτάνουμε στο τέλος του Σπατόσημου;

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments