Μετά από 21 μήνες που ήταν καθηλωμένα στο έδαφος, σήμερα Τετάρτη,  πραγματοποιήθηκε  η πρώτη επιβατική πτήση με αεροσκάφος Boeing 737MAX. Θυμίζουμε πως όλα τα συγκεκριμένα Boeing είχαν καθηλωθεί από το Μάρτιο του 2019 σε όλο τον κόσμο, μετά από δυο πολύνεκρά δυστυχήματα σε Ινδονήσια και Αιθιοπία που στοίχησαν τη ζωή σε 346 άτομα.
Χρειάστηκαν 21 μήνες ελέγχων και διορθωτικών κινήσεων προκειμένου οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές να δώσουν την σχετική άδεια για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Ακολούθησαν αμέσως οι Βραζιλιάνικες αρχές ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα οι σχετικές άδειες από την Ευρώπη και τον Καναδά.
Και ενώ η πρώτη επιβατική πτήση ήταν να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου από την American Airlines μεταξύ Μαϊάμι και Νέας Υόρκης, τελικά πρόλαβε η Gol, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας. Σήμερα πραγματοποίησε  πτήση με 737MAX γεμάτο με επιβάτες από την βάση της στο Σάο Πάολο για το Πόρτο Αλέγκρε.
Η βραζιλιάνικη εταιρεία έχει εφτά MAX στο στόλο της τα οποία αναμένεται να τα ενεργοποιήσει όλα μέχρι το τέλος του μήνα.
Αν και οι αρμόδιοι λένε πως αυτό είναι πλέον το πιο ασφαλές επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο καθώς είναι το πιο ελεγμένο, υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να πετάξουν με κάποιο MAX. Έτσι κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως θα αλλάζουν δωρεάν τα εισιτήρια σε όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν με MAX. Όχι όμως και η Ryanair η οποία απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο σε όσους κλείσουν εισιτήριο και αργότερα διαπιστώσουν πως η πτήση τους θα πραγματοποιηθεί με ένα MAX. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, παρήγγειλε πριν μερικές μέρες άλλα 75 MAX, επιπλέον των 135 που είχε ήδη παραγγείλει πριν αυτά καθηλωθούν. Θα ξεκινήσει να τα παραλαμβάνει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ευελπιστώντας πως μέχρι τότε οι Ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν δώσει τις σχετικές άδειες ώστε ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους να μπορεί να πετά σε Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Χθες η Boeing παράδωσε στην αεροπορική εταιρεία United το πρώτο καινούργιο MAX μετά την άρση της απαγόρευσης. Ωστόσο καθώς έχει δεχθεί βροχή από ακυρώσεις παραγγελιών, θα χρειαστούν έξι χρόνια μέχρι να παραδώσει τα 400 περίπου αεροσκάφη που έχει ήδη κατασκευάσει και βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της, αναζητώντας νέους αγοραστές.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments