Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την θεσμοθέτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού κερδίζει κάθε μέρα περισσότερους υποστηρικτές. Η πρόταση θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν τον συντονισμό των χωρών της Ένωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.
Αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η θέσπιση ενός υγειονομικού διαβατηρίου που θα έχουν όσοι εμβολιαστούν. Με αυτό θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ, καραντίνα κλπ. Όσοι δεν το έχουν θα μπουν να ταξιδεύουν αλλά θα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα.
Υποστηρικτής αυτής της πρότασης δήλωσε σήμερα και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) που παρότρυνε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού, ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19, με το οποίο θα μπορούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εστάλη και σε πρόσωπα υπεύθυνα για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ καλεί τις χώρες-μέλη να συντονίσουν την πολιτική τους ώστε η Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επανέναρξη των ελεύθερων μετακινήσεων, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.
Θυμίζουμε πως η ΙΑΤΑ αλλά και άλλοι ευρωπαϊκοί συλλογικοί φορείς του τουρισμού εδώ και μήνες ζητούν από τα κράτη της Ευρώπης να συντονιστούν όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν για την πανδημία και να μην κάνει η κάθε χώρα τα δικά της παρεμποδίζοντας επί της ουσίας τις μετακινήσεις. Δυστυχώς για αυτές όλες οι εκκλήσεις τους δεν εισακούσθηκαν.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments