Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

Αν και ανασύρθηκαν 68 πτώματα και οι 72 επιβαίνοντες της μοιραίας χθεσινής πτήσης της Yeti Airlines θεωρούνται πλέον νεκροί. Θυμίζουμε πως χθες στο Νεπάλ συνέβη ένα ακόμη αεροπορικό δυστύχημα, όταν αεροσκάφος τύπου ATR-72 συνετρίβη την ώρα που προσέγγιζε το αεροδρόμιο της πόλης Ποκάρα, της δεύτερης μεγαλύτερης του Νεπάλ.
Το δυστύχημα συνέβη στις 11 το πρωί τοπική ώρα και ενώ στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Βίντεο που τραβήχτηκε από το έδαφος δείχνει το 15,5 ετών αεροσκάφος να πετά σε χαμηλό ύψος, να γέρνει προς τα αριστερά και να συντρίβεται στο έδαφος.
Από τους 68 επιβάτες, οι 53 ήταν Νεπαλέζοι ενώ επέβαιναν 15 ξένοι ταξιδιώτες: ένας Αργεντινός, ένας Αυστραλός, ένας Γάλλος, πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός και δύο Νοτιοκορεάτες.
Η Ποκάρα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθώς από εκεί ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές προς κορυφές των Ιμαλαίων. Το αεροσκάφος ξεκίνησε από την πρωτεύουσα Κατμαντού με προορισμό την Ποκάρα. Οι δυο πόλεις συνδέονται με πάνω από 20 πτήσεις την ημέρα.
Τα συνεργεία έχουν βρει ήδη τα δυο μαύρα κουτιά προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Θυμίζουμε πως τα αεροπορικά δυστυχήματα στο Νεπάλ είναι συχνά και από το 2000 σε συντριβές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι. Το χθεσινό ήταν το δεύτερο πιο πολύνεκρο στην ιστορία της χώρας, μετά από εκείνο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1992. Τότε και οι 167 επιβαίνοντες ενός Airbus A-300 της Pakistan International Airlines έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη καθώς προσέγγιζε στο αεροδρόμιο της Κατμαντού.
Μια από τις αιτίες των συχνών αεροπορικών δυστυχημάτων είναι τα στάνταρ αεροπορικής ασφάλειας του Νεπάλ που είναι σε χαμηλό επίπεδο. Για το λόγο αυτό οι αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ είναι στην μαύρη λίστα της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιτρέπεται στα αεροσκάφη τους να προσεγγίζουν ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Η αεροπορική εταιρεία Yeti Airlines ιδρύθηκε το 1998 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Νεπάλ. Στο ιστορικό της υπάρχουν τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 102 άτομα. Σε άλλο δυστύχημα με ελικόπτερο της εταιρείας έχασε τη ζωή του και ο διευθύνων σύμβουλος της Yeti Airlines.
Για την συγκυβερνήτη της χθεσινής μοιραίας πτήσης θα ήταν η τελευταία σε αυτή τη θέση καθώς μετά θα έπαιρνε προαγωγή σε κυβερνήτης. Η άτυχη γυναίκα είχε χάσει τον σύζυγο της πριν δεκαπέντε χρόνια σε άλλο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα της ίδιας εταιρείας.
Το μοιραίο αεροσκάφος είναι αυτό της φωτογραφίας που πριν μερικούς μήνες φωτογράφισε ο συνεργάτης μας και φανατικός plane spotter Νικόλας Οικονόμου, σε ταξίδι του στο Νεπάλ.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο από ζωντανή μετάδοση μέσα από το μοιραίο αεροσκάφος την στιγμή της πτώσης. Δεν το αναμεταδίδουμε για λόγους σεβασμού στη μνήμη των νεκρών.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments