Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το αεροσκάφος μόλις έκανε αναγκαστική προσγείωση και η καμπίνα των επιβατών γεμίζει καπνούς. Ο κυβερνήτης διατάσσει την άμεση εκκένωση του αεροσκάφους, οι αεροσυνοδοί τρέχουν να ανοίξουν τις εξόδους κινδύνου, ξεχνούν την ευγένεια που τις χαρακτηρίζει και κατευθύνουν με αυστηρότητα τους επιβάτες για μια ασφαλή και γρήγορη εκκένωση. Μια φουσκωτή τσουλήθρα ξεδιπλώνεται απ’ όπου οι επιβάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Ωστόσο οι επιβάτες όχι μόνο δεν πανικοβάλλονται, όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά δείχνουν να το διασκεδάζουν. Αποθανατίζουν με το κινητό τους τις πρωτόγνωρες αυτές στιγμές και καταγράφουν τις αντιδράσεις.
Είμαστε στο κέντρο εκπαίδευσης αεροσυνοδών της εταιρείας CAE στη Μαδρίτη. Εκεί αεροσυνοδοί απ’ όλο τον κόσμο εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμοι/ες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δεν θα ήθελαν ποτέ να ζήσουν στην καριέρα τους.
Στη συνέχεια οι επιβάτες, δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία τους, εγκαταλείπουν το αεροσκάφος έτσι όπως μπήκαν, ωστόσο οι αεροσυνοδοί εγκαταλείπουν το αεροσκάφος από την τσουλήθρα. Είναι τυχερές, καθώς μερικές φορές το σενάριο προβλέπει προσθαλάσσωση του αεροσκάφους, οπότε από την τσουλήθρα καταλήγουν μέσα σε μια πισίνα.
Σε παραδιπλανή αίθουσα οι αεροσυνοδοί εκπαιδεύονται πώς να σβήσουν μια φωτιά μέσα στην καμπίνα των επιβατών φορώντας την ειδική στολή.
Οι αεροσυνοδοί εκπαιδεύονται επίσης όχι μόνο στις διαδικασίες αντιμετώπισης του κινδύνου, αλλά και στην αντιμετώπιση κακών συμπεριφορών από επιβάτες που ενδεχομένως να μην πειθαρχούν και να παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση του κινδύνου. Για παράδειγμα κάποιοι επιβάτες σε μια εκκένωση θέλουν να πάρουν μαζί και τις χειραποσκευές τους καθυστερώντας την εκκένωση.
Είναι ο σκληρός τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται οι αεροσυνοδοί για να σώσουν ζωές και όχι μόνο για να σερβίρουν καφέδες όπως κάποιοι κακεντρεχείς τις αποκαλούν «σερβιτόρες στον αέρα»…

Info…
Ένα τέτοιο κέντρο εκπαίδευσης ετοιμάζει η Aegean στο αεροδρόμιο της Αθήνας και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς το τέλος του χρόνου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments