Γράφει ο Akis Dimarco

Με μια αναπάντεχη κίνηση, η Ryanair προχώρησε σε ανακοίνωση για την δημιουργία βάσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, το Arlanda, όπου θα σταθμεύσει 2 αεροσκάφη και θα προσφέρει πτήσεις σε 21 προορισμούς πανευρωπαϊκά! Μέχρι τώρα, η Ryanair απέφευγε τις πτήσεις στο ακριβό Arlanda και προτιμούσε τα δυο πιο απομακρυσμένα αεροδρόμια, το Skavsta και Västerås, τα οποία όμως απέχουν 100χλμ από την πόλη της Στοκχόλμης! Κυρίως στο πρώτο η εταιρεία έχει την μεγαλύτερη βάση της, στο οποίο πετάει και η ανταγωνίστρια Wizzair. Ωστόσο, με το άνοιγμα βάσης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Σουηδίας, έρχεται να μπει σφήνα ανάμεσα σε SAS και Norwegian, δίνοντας φθηνότερη εναλλακτική στις πτήσεις από Στοκχόλμη.
Φυσικά, η SAS έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο στον κόμβο του Arlanda που προσφέρει ανταποκρίσεις σε πολλές περιοχές του σκανδιναβικού βορρά, ενώ η Ryanair περιορίζεται σε point to point κίνηση. Η μάχη θα είναι δύσκολη, καθώς η Ryanair είναι δύσκολος και υπολογίσιμος αντίπαλος, αν και λιγότερο αγαπητή σε σχέση με την Norwegian, η οποία είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία στις 3 σκανδιναβικές χώρες μετά την SAS.
Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, η Ryanair θα ξεκινήσει τις απευθείας πτήσεις από 1η Νοεμβρίου, 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με αναχωρήσεις αντίστοιχα στις 06:10 και στις 07:40, ενώ η επιστροφή από Στοκχόλμη θα είναι στις 08:55 και στις 10:25.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η «απάντηση» των SAS, Νorwegian και Wizzair στην Σουηδία, και αν οι πτήσεις της Ryanair στην Θεσσαλονίκη θα έχουν επίπτωση στα δρομολόγια της SAS που διεξάγονται όλο το χρόνο (σε άλλες μέρες και ώρες), ή αν απλώς θα δώσουν έναυσμα για περισσότερη κίνηση μεταξύ Στοκχόλμης και Θεσσαλονίκης.
Η ειρωνεία της υπόθεσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ότι και οι 2 εταιρείες προσφέρουν πια πτήσεις προς Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη, αλλά καμία δεν συνδέει την πόλη με την Νορβηγία, ενώ δεν υπάρχουν πτήσεις απευθείας ούτε για Φινλανδία από καμία εταιρεία, χαμηλού κόστους και μη. Ίσως στο μέλλον, όπως η Wizzair προχώρησε στο άνοιγμα βάσης στο Όσλο, να δούμε κάτι αντίστοιχο και στο Ελσίνκι, όπου προς το παρόν κυριαρχούν η Finnair και η Norwegian.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments