Κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Γερμανίας και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σήμερα είναι υπό πτώχευση. Αναφερόμαστε στην Air Berlin που τα οικονομικά της προβλήματα την ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια.

Χθες η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκλελ, λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στην Air Berlin δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ για να καταφέρει να βγάλει το καλοκαίρι και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι τους ταξιδιώτες που την εμπιστεύτηκαν.

Είναι η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που βρίσκεται σε φάση χρεοκοπίας το φετινό καλοκαίρι. Η άλλη είναι η Ιταλική Alitalia. Οι δυο εταιρείες έχουν κάτι κοινό. Έχουν μεγαλομέτοχο την αραβική αεροπορική εταιρία Etihad (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η οποία βλέπει πως το σχέδιο της να αγοράζει μερίδια σε ξένες αεροπορικές εταιρείες με σκοπό να δημιουργήσει ένα μεγάλο όμιλο έχει προβλήματα.

Η Etihad απέκτησε το 29,2% της Air Berlin το 2011 και έκτοτε αναγκάστηκε να τη διασώσει αρκετές φορές, μετά την άρνηση των υπάλληλων της να αποδεχθούν πλάνο αναδιάρθρωσης που προέβλεπε 1.600 απολύσεις.

Φέτος η Air berlin αναγκάστηκε να παραχωρήσει μέρος του στόλου της και του πτητικού της έργου σε άλλες γερμανικές και αυστριακές αεροπορικές εταιρείες λόγω αδυναμίας της ίδιας να το εκτελέσει.

Το θέμα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Air Βerlin πραγματοποιούσε μεγάλο πτητικό έργο στην Ελλάδα. Πριν μερικό χρόνια εκτελούσε τη θερινή περίοδο πάνω από 150 πτήσεις της εβδομάδα από την Γερμανία προς ελληνικούς προορισμούς μεταφέροντας κυρίως τουρίστες στα ελληνικά θέρετρα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments