Μεγάλη μέρα σήμερα για την αεροπορική βιομηχανία της Κίνας. Το αεροσκάφος C919, αποκλειστικά κινέζικης κατασκευές έκανε σήμερα την πρώτη του δοκιμαστική πτήση. Είναι ένα αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων που οι δημιουργοί του χαρακτηρίζουν ικανό να ανταγωνιστεί το Airbus A-320 και το Boeing 737 των ομώνυμων δυτικών εταιριών που κυριαρχούν στην παγκόσμια αεροπορική αγορά.

Το C919 της κρατικής εταιρίας Comac, ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2008 ενώ ήδη 23 αεροπορικές εταιρείες κυρίως κινεζικές, μεταξύ των οποίων η China Eastern Airlines, έχουν παραγγείλει 500 αεροσκάφη.

Ωστόσο κομβικό σημείο για την εμπορική επιτυχία του αεροσκάφους στη διεθνή αγορά αποτελεί η πιστοποίηση του από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το C919 πέταξε σήμερα για 90 λεπτά σε υψόμετρο μόλις 3.000 μέτρων, με ταχύτητά που έφτανε τα 300 χιλιόμετρα την ώρα. Μετέφερε πέντε πιλότους και μηχανικούς ενώ η απογείωσή του έγινε παρουσία χιλιάδων αξιωματούχων και ενός ενθουσιώδους συγκεντρωμένου πλήθους.

Και το 1970 η Κίνα είχε κάνει προσπάθειες να κατασκευάσει επιβατικό αεροσκάφος. Ωστόσο το Y-10 το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε πολλά προβλήματα και δεν κατάφερε να συγκινήσει τις αεροπορικές εταιρείες.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments