Σε επίπεδο προγραμματισμού πτήσεων οι αεροπορικές εταιρείες έχουν φτάσει αρκετά κοντά στο 2019, τελευταία καλή χρονιά πριν την πανδημία. Δυστυχώς σε επίπεδο υλοποίησης αυτού του προγραμματισμού αλλά και πληρότητας των αεροσκαφών είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Δεκάδες πτήσεις ακυρώνονται καθημερνά, η έναρξη δρομολογίων πηγαίνει όλο και πιο πίσω ενώ οι πληρότητες είναι χαμηλές.
Πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα; Μέχρι τώρα οι «ειδικοί» υποστήριζαν πως αυτό θα γίνει το 2024. Ωστόσο νέα σενάρια που κυκλοφορούν, υποστηρίζουν πως αυτό θα πάρει περισσότερο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο του εμβολιασμού και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα προκύψει.
Σύμφωνα πρόσφατη με έκθεση του EUROCONTROL, του ευρωπαϊκού φορέα που ρυθμίζει την κυκλοφορία των αεροσκαφών, υπάρχουν τρία σενάρια για την επάνοδο στην κανονικότητα.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει επιστροφή στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός στο ευρωπαϊκό δίκτυο έως το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με μια συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και την επανέναρξη μερικών ροών μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, αυτό το πρώτο σενάριο θεωρείται πολύ αισιόδοξο.

Κατά το δεύτερο σενάριο η κυκλοφορία του 2024 ανακάμπτει στο 95% του αριθμού του 2019 με βάση την ευρεία χρήση εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού που επιτυγχάνεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 μεταξύ των παγκόσμιων περιοχών, με περισσότερες ροές μεγάλων αποστάσεων να ξεκινούν.

Το τρίτο, πιο απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι η κυκλοφορία το 2024 θα φτάσει μόνο το 74% του αριθμού του 2019, με πλήρη ανάκαμψη όχι πριν από το 2029. Αυτό το σενάριο προβλέπει συνεχείς περιορισμούς κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίων και νέων πιέσεων από τον ιό και τις μεταλλάξεις του, με την εμπιστοσύνη των επιβατών να επηρεάζεται αρνητικά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments