Μπορεί ένα τσιγάρο να ρίξει ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος Airbus A320 σκοτώνοντας και τους 66 επιβαίνοντες; Στην περίπτωση της πτήσης 804 της EgyptAir από το Παρίσι για το Κάιρο αυτό συνέβη.
Στις 19 Μαΐου 2016 στις 02:33 ώρα Αιγύπτου, το αεροσκάφος που μόλις είχε βγει από τον ελληνικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση το Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που λίγο πριν είχαν επικοινωνία μαζί του ανέφεραν πως όλα ακούγονταν φυσιολογικά.
Συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες για να βρεθούν τα αίτια της συντριβής. Οι Αιγύπτιοι βιάζονταν να φορτώσουν την συντριβή σε τρομοκρατική ενέργεια ισχυριζόμενοι πως βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών σε πτώματα επιβαινόντων. Οι Γάλλοι ερευνητές αρνήθηκαν αυτό το ενδεχόμενο. Στις 6 Ιουλίου 2018, η γαλλική BEA δήλωσε ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν μια φωτιά στο πιλοτήριο που εξαπλώθηκε γρήγορα.
Το τελικό πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες ισχυρίζεται πως ένα τσιγάρο, το οποίο κάπνιζε ο πιλότος μέσα στο πιλοτήριο, είναι τελικά η αιτία για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για το δυστύχημα, το τσιγάρο σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία μάσκα, έγινε η αιτία για να ανάψει φωτιά στο πιλοτήριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση των 134 σελίδων, οι Αιγύπτιοι πιλότοι κάπνιζαν τακτικά στο πιλοτήριο, καθώς αυτό δεν απαγορευόταν από την EgyptAir την εποχή που συνέβη το δυστύχημα.
Η μάσκα οξυγόνου είχε αλλαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα και είχε τεθεί σε κατάσταση «ανάγκης», κάτι που σημαίνει ότι από αυτήν έρρεε οξυγόνο σε σταθερή πίεση. Μάλιστα, μικρόφωνο μέσα στο πιλοτήριο κατέγραψε και τον ήχο που έκανε η διαρροή του οξυγόνου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments