Καθώς η φήμη της αμερικάνικης Boeing έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα, κάποια περιστατικά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με επιβατικά της αεροσκάφη, δημιούργησαν ανησυχία ως προς την ασφάλεια των αεροσκαφών της συγκεκριμένης εταιρείας που πετούν καθημερινά μεταφέροντας εκατομμύρια επιβάτες.

Το σοβαρότερο από αυτά τα περιστατικά συνέβη στο αεροδρόμιο του Ντακάρ στη Σενεγάλη όταν ένα Boeing 737 – 300 ηλικίας 30 ετών, της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Transair που εκτελούσε πτήση για λογαριασμό της εταιρείας Air Senegal, κατά την διαδικασία απογείωσης ξέφυγε από τον διάδρομο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς όχι σοβαρά, 11 επιβάτες. Στα υπόλοιπα περιστατικά, τα δυο σε τουρκικά αεροδρόμια, δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Η ανησυχία προκλήθηκε περισσότερο από τον υπερβολικό τρόπο που αυτά προβλήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και λιγότερο γιατί συντρέχουν πραγματικοί λόγοι.

Καθημερινά συμβαίνουν αρκετά περιστατικά, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά με αεροσκάφη διαφόρων τύπων, ωστόσο τον τελευταίο καιρό η Boeing είναι στο στόχαστρο και κάθε τι παίρνει διαστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η φήμη της Boeing άρχισε να κατρακυλά από τα αεροσκάφη 737MAX, δηλαδή τα πιο καινούργια και πιο εμπορικά μοντέλα της στις μεσαίες αποστάσεις. Δυο τραγικά δυστυχήματα σε Ινδονησία και Αιθιοπία με εκατοντάδες νεκρούς είχαν σαν αποτέλεσμα να καθηλωθούν για δυο χρόνια όσα αεροσκάφη είχαν παραδοθεί από την Boeing σε αεροπορικές εταιρείες. Έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις και τα 737ΜΑΧ επανήλθαν στον αέρα. Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε πως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην Boeing όσον αφορά στις διαδικασίες παραγωγής και έλεγχου. Έγιναν πολλές αποκαλύψεις, πραγματιστικές και μη, που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το περιστατικό με αεροσκάφος 737MAX της Alaska Airlines, όταν κατά την απογείωση έφυγε μια από τις εξόδους κίνδυνου. Το περιστατικό είχε αίσιο τέλος χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός.

Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Boeing είναι θέμα διερεύνησης σε ανώτατο επίπεδο στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα αεροσκάφη Boeing που πετούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι επικίνδυνα.

Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά κατασκευάστηκαν πριν η Boeing πάρει χαρακτηριστικά παιδικής χαράς, όπως κάποιοι την αποκαλούν. Ακόμη και τα 737ΜΑΧ ελέγχονται συνεχώς και διορθώνονται πιθανές ατέλειες.

Στην Ελλάδα οι δυο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες Aegean και Sky express δεν έχουν στο στόλο τους αεροσκάφη κατασκευασμένα από την Boeing, αν αυτό καθησυχάζει κάποιους.

Επ’ ευκαιρίας να θυμίσουμε πως η αεροπορική ασφάλεια έφτασε σε εξαιρετικά επίπεδα. Με βάση τα περιστατικά, κάθε χρονιά αποδεικνύεται πιο ασφαλής από την προηγούμενη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, είχαμε δυο θανατηφόρα περιστατικά στα οποία έχασαν τη ζωή τους εφτά άνθρωποι, όταν ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι τέσσερα περιστατικά με 142 νεκρούς. Άφορα επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 14 άτομα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments