Τα βιομετρικά στοιχεία του καθενός αρχίζουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις διαδικασίες ενός αεροπορικού ταξιδιού και δυστυχώς όχι μόνο εκεί. Και χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον έλεγχο ασφάλειας από την αστυνομία, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες για απλές διαδικασίες όπως το να περνάμε από τις πύλες ελέγχου ασφαλείας και τις πύλες επιβίβασης δείχνοντας όχι την κάρτα επιβίβασης αλλά… το πρόσωπο μας.
Πλησιάζει λοιπόν η εποχή που για να ταξιδέψουμε δεν θα χρειάζεται κάρτα επιβίβασης ούτε καν το διαβατήριο καθώς θα χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου ή άλλων βιομετρικών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται μεγάλες βάσεις δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία πολιτών και αλίμονο αν αυτές πέσουν σε χέρια λάθος ανθρώπων ή κυβερνήσεων.
Μια τέτοια βάση βιομετρικών δεδομένων δημιουργεί αυτή την εποχή η Star Alliance, η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία στον κόσμο. Στην ανακοίνωση της την ονομάζει «διαλειτουργική πλατφόρμα βιομετρικής ταυτότητας και ταυτοποίησης», η οποία με βάση τους ισχυρισμούς της «θα βελτιώσει σημαντικά την ταξιδιωτική εμπειρία για τους επιβάτες των προγραμμάτων τακτικών πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών-μελών της Star Alliance».
Γιατί θα βελτιώσει την ταξιδιωτική εμπειρία η αναγνώριση προσώπου και όχι αυτό που γίνεται μέχρι τώρα, δηλαδή το σκανάρισμα της κάρτας επιβίβασης αυτό μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν.
Βεβαίως στα επιχειρήματα τους για την εθελοντική αρχικά διαδικασία αναγνώρισης προσώπου προστέθηκε ο φόβος της εποχής, δηλαδή ο κορωνοϊός, καθώς η αναγνώριση προσώπου γίνεται ανέπαφα. Λες και ο κορωνοϊός παραμονεύει στην κάρτα επιβίβασης την έντυπη ή αυτή που έχουμε κατεβάσει στο κινητό μας.
Τα μέλη Miles & More της Lufthansa και της Swiss είναι τα πρώτα που θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στη βάση δεδομένων βιομετρικών στοιχείων της Star Alliance και θα «απολαύσουν» την επιλογή τους αρχικά στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, όπου αυτή την εποχή εγκαθίστανται οι απαραίτητες υποδομές για την αναγνώριση προσώπου.
Η Lufthansa και η Swiss, θα είναι οι πρώτες αεροπορικές εταιρείες που θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία Star Alliance Biometrics για επιλεγμένες πτήσεις από τον Νοέμβριο.
Τα μέλη του προγράμματος τακτικών επιβατών Miles & More της Lufthansa και της Swiss που επιλέγουν την υπηρεσία της βιομετρικής ταυτοποίησης, θα μπορούν προαιρετικά να περνούν από τις πύλες ελέγχου ασφαλείας και τις πύλες επιβίβασης ανέπαφα, και μάλιστα χωρίς να αφαιρέσουν την μάσκα προσώπου που πλέον είναι υποχρεωτική εντός των αεροδρομίων.
Η Star Alliance μας διαβεβαιώνει πως «τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, όπως η φωτογραφία και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης, κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται με ασφάλεια στην πλατφόρμα».
Επίσης με μια δόση περιεκτικότητας αναφέρει:
«Η πλατφόρμα Star Alliance Biometrics προάγει το όραμα των αεροπορικών εταιρειών της Star Alliance να προσφέρουν στους επιβάτες μια ενιαία και απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα την αξία της πιστότητας στο ταξιδιωτικό της οικοσύστημα».
Η Lufthansa και η Swiss δεν είναι οι πρώτες που θα χρησιμοποιήσουν βιομετρική αναγνώριση προσώπου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Delta ξεκίνησε μια δοκιμή στην Ατλάντα, στην οποία οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιομετρική αναγνώριση προσώπου από το check in έως την παράδοση αποσκευής και από τους ελέγχους ασφαλείας έως την επιβίβαση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments