«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι τα πήγε εξαιρετικά καλά στις αερομεταφορές σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιδόσεις μας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας ήταν πολύ καλές, ενώ και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα αεροδρόμια από τις ελλείψεις προσωπικού εδάφους ήταν αισθητά μικρότερα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια».
Αυτά μεταξύ άλλων είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης μιλώντας στο 3ο HELEXPO FORUM που διοργανώνεται στα πλαίσια της 86ης Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε και στα δομικά ζητήματα των αερομεταφορών στη χώρα μας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Κοιτώντας πέρα από το φετινό καλοκαίρι, υπάρχουν κάποια δομικά θα έλεγα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε ο κλάδος να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και για τον επιβάτη αλλά και για τους χρήστες/αεροπορικές, να μπορεί να διαχειριστεί την περαιτέρω αύξηση της κίνησης που η τουριστική κίνηση φέρνει μαζί της και να υποστηρίξει τις συνδυασμένες μεταφορές.
Τα είχαμε επισημάνει και πέρυσι από το ίδιο αυτό πάνελ αλλά κάποια από αυτά εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα.
Επιγραμματικά αυτό σημαίνει:
1ον προσωπικό , δηλαδή ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας .
2ον επενδύσεις σε σύγχρονα συστήματα αεροναυτιλίας αλλά και στα περιφερειακά αεροδρόμια που εμφανίζουν μια δυναμική τουριστικής ανάπτυξης.
3ον ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για το διαχωρισμό της ΥΠΑ και της ΑΠΑ, δηλαδή του παρόχου υπηρεσιών και του ρυθμιστή, ώστε το σύστημα να μπορέσει να διαχειριστεί την οικονομική του αυτοτέλεια. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα είναι και αυτοχρηματοδοτούμενο και πλεονασματικό.
και 4ον κίνητρα για την επέκταση της περιόδου.
Η έντονη εποχικότητα και αντίστοιχα η ανάγκη για επιμήκυνση της σαιζόν είναι πάντα ζητούμενο και ίσως τη φετινή χρονιά κάποιοι περιορισμοί, όπως η Κρήτη και η Ρόδος να το πετύχουν.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ένα σχήμα κινήτρων για το χειμώνα είναι ενθαρρυντικό, το οποίο ωστόσο μένει να δούμε πως θα εξειδικευτεί και θα υλοποιηθεί.
Φυσικά κάθε προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη και βάζει ένα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η επιμήκυνση της σαιζόν θέλει συνέργειες και επένδυση από όλους συστηματικά και σε βάθος χρόνου».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments